Annons

Forskare med tycke för järnvägsprojekten som aldrig blev av.

Skurup • Publicerad 20 januari 2005
Karl-Gösta Alvfors från Ystad har forskat i Volrad von der Lanckens planer på att göra Hörte till hela Sveriges port mot kontinenten. BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

Det är säkert en och annan som känner igen honom, Karl-Gösta Alvfors. Mellan 1974 och 1989 arbetade han som historielärare på Österportskolan i Ystad. Efter det har det mest handlat om tåg och järnvägsforskning.

– Jag har ju alltid varit intresserad av tåg, min far var själv stationsmästare uppe i Oxelösund, berättar Karl-Gösta Alvfors som denna regnruskiga januarieftermiddag tagit bilen till Hörte, tillsammans med hustrun Birgitta.

Annons

Det är Karl-Gösta Alvfors som i en årsbok, utgiven 2004 av Sveriges Järnvägsmuseum och Järnvägsmusei vänner, bidragit med en uppsats om Volrad van der Lancken och hans stora planer för hamnen i Hörte.

– Det var en annan järnvägsforskare, Gunnar Sandin från Lund, som tipsade mig om en 60 sidor lång broschyr som han hittat på tågmuseet i Ängelholm. Broschyren var skriven av just von der Lancken, och då den handlade om skånska järnvägsprojekt - som är något av Karl-Gösta Alvfors specialitet - hamnade snart i rätt händer.

– Det är roligare att ägna sig åt sånt som inte blivit av. Det är mer intressant eftersom man får en fylligare bild av de problem man mötte när man ville bygga järnvägar, säger Karl-Gösta.

– Det skulle ha varit en rejäl hamn i dag, med mycket trafik och stora fartyg. Ja, då kanske till och med du hade hittat hit, säger han med en liten pik till YA:s utsände som kommit lite sent efter att ha irrat runt längs Kustvägen.

Karl-Gösta tystnar och ser sig omkring. Han får något finurligt i blicken.

– Det är otroligt fantasieggande att se omkring och föreställa sig hur det kunde ha sett ut, eller hur?

Christopher Lembke

Hörte/Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons