Första delen av ringleden öppnades för trafik

Nu är den öppen, den västra infarten till Skurup från E65. Utan några högtidliga ceremonier öppnades den nyanlagda vägsträckningen för trafik klockan 10.00 på fredagens morgon.
Skurup • Publicerad 3 maj 2002
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Därmed skrevs ett stycke trafikhistoria i Skurup. Infarten är den första delen av den planerade ringleden väster om samhället. Bild: Sprisse Nilsson En trädallé följer den nya infarten hela vägen ner till Västergatan. Och en rejäl cykelväg har också byggts vid sidan av. Men bara en enda cyklist kunde siktas när YA provkörde sträckan i eftermiddagsregnet på fredagen. Desto fler bilar hade hittat den inledande biten av ringleden. Men än kan det dröja länge innan hela projektet är klart. Någon gång år 2004-2005 är det kommunens avsikt att ringleden ska stå färdig. Men bitar av sträckningen är överklagad, och det kan försena bygget. - Det ser lite besvärligt ut för anslutningen till Saritslövsvägen i södra Skurup. Det överklagandet kan gå ända till regeringen, och då kan det dra ut på tiden, säger stadsarkitekt Robert Werner. Den nya infarten kantas av en trädallé och en cykelväg. I augusti ska kommunfullmäktige ta ställning till vilka ytterligare utsmyckningar som ska anläggas. Nu är det i alla fall möjligt att köra direkt uppifrån E65 ända ner till Västergatan utan att vänta vid några tågbommar. Det underlättar mycket för ambulans och brandkår. Bilisterna kan också svänga av tidigare och komma in till centrum via Fabriksgatan. Följande bitar av ringleden återstår: En anslutning ska gå från avfarten över fälten till Svaneholmsvägen. Trafiken ska ansluta i korsningen Industrigatan och Bäckgatan. Vägen ska börja projekteras snart. Den har dröjt eftersom det kostar mycket att lägga ner vatten- och avloppsrör på den sträckan. Där infartsvägen idag svänger av skarpt till Västergatan ska den i ett nästa steg fortsätta ända ner till Södergatan, ungefär 200 meter utanför Skurups tätort. På vägen dit ska den också ansluta till Saritslövsvägen. Det är den anslutningen som är överklagad av jordbrukare som äger marken intill vägen. Anslutningen mellan Västergatan och Södergatan ska också byggas om för att klara av den ökade mängden bilar. En ny vägbit kommer att byggas över ett obebyggt kvarter så att vägen i stället kommer fram till Södergatan vid Hornsgatan. På måndagen är infarten från E65 via Svaneholmsvägen ett minne blott. Klockan 7.00 på morgonen stängs den. Förutom den nya västra infarten kvarstår också infarten vid Föreningsgatan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.