Annons

Fortsatt luftning ska hindra fågeldöd

Skurup • Publicerad 18 januari 2005

Kommunen ska fortsätta med den luftning av Prästamossen som redan inletts.

Det konstaterar miljöchef Tommy Samuelsson i ett svar på det medborgarförslag som kom in i fjor angående fågeldöden i dammen.

Annons

Det var 2002 som det senast påträffades ett stort antal döda fåglar i dammen vid kyrkan. Orsaken tros vara att det uppstått så kallad algblomning i vattnet. Något som sker när det råder obalans mellan näringsämnena i vattnet. Oftast medför det en brist på kväve.

I Malmö har det genomförts försök med rening samtidigt som man tillsatt ytterligare kväve.

Av de provtagningar som gjorts i Prästamossen framgår att fågeldöden 2002 troligen berodde på en kombination av orsaker. Däribland gifter från alger.

Även i fjor somras skickades vatten från dammen till analys. Svaret blev dock inte helt tillförlitligt men inga stora skillnader i näringshalterna kunde påvisas.

Tommy Samuelsson säger att miljökontoret under 2005 kommer att följa upp med nya provtagningar för att få ännu bättre uppgifter.

Problemet med fågeldöd är emellertid inte unikt för Skurup. Kommunen kommer därför även fortsättningsvis att följa kunskapsutvecklingen inom området.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons