Annons

Framtidens entreprenörer

Entreprenörsutbildningen vid Nils Holgersongymnasiet bygger självförtroende och skapar nyttiga kontakter för arbetslivet. Ungefär så kan man sammanfatta utbildningens första termin i Skurup. Simon Persson på transportprogrammet har numera ett eget företag.
Skurup • Publicerad 26 mars 2014

– Det är ju helt nytt och vi har inte kommit så långt än, men det är absolut givande och utvecklande, säger han.

Tillsammans med Marcus Ljunghäger har Simon Persson, inom ramen för utbildningen, företaget PL:s Cancerfond. Elevernas företag finns i verkligheten, hanterar riktiga pengar och verkliga problem. PL går närmast att jämföra med ett eventbolag. Syftet är via arrangemang tjäna pengar som man sen kan skänka till Cancerfonden.

Annons

– Mackleanskolan har en fotbollsinriktning och vårt företag ska ordna en fotbollsturnering. Nu jagar vi sponsorer och avsikten är att de pengar vi tjänar på detta ska gå till Cancerfonden. Då får ju företagen vara med på det också. Går detta bra så utökar vi senare och ser om vi kan få med fler skolor i turneringen, säger Marcus Ljunghäger.

55 av 220

Sedan höstterminen 2013 erbjuder Nils Holgerssongymnasiet i Skurup en 100 poängs utbildning i entreprenörskap. Av de cirka 220 elever som går på skolan förväntas 55 av dem plugga entreprenörskunskap kommande hösttermin. Utbildningen är obligatorisk på naturbruksprogrammet andraårselever, men finns valbar inom andra program.

– Det är valbart för elever på bygg- och anläggningsprogrammet. Nästa alla som sökt dit har också valt att läsa entreprenörskunskap. Det gäller i stort sett alla också på fordons- programmet, säger Anders Celander, lärare i ämnet.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper om ekonomi och juridik när det gäller företag samhet i Sverige, men också hur man testar affärsidéer och betydelsen av intäkts- och kostnadskalkyler. I slutet av kursen lär sig eleverna också hur man i ordnade former lägger ner ett bolag.

Utbildningen på skolan bygger på material framtaget av den ideella organisationen Ung företagsamhet som bland annat driver utbildningar i ämnet för ungdomar i åldern 16 till 20 år. Kommunen sponsrar verksamheten sedan tidigare och nu får man också valuta för pengarna.

Nätverk

I Skurup ställer bland andra Sparbanken upp med en ekonomisk rådgivare, kommuntjänstemän finns liksom flera politiker och näringslivsföreträdare med som en del i det nätverk som redan finns och som byggs upp runt utbildningen.

– Ung företagsamhet har knutit till sig mängder av kontakter och det är lätt att få en personlig handledning eller att få elever som genomgått utbildningen att komma hit och berätta om konkreta erfarenheter, säger Anders Celander.

Mats Bååth är chef för skol- och utbildningsförvaltningen i Skurup understryker tillskottet på Nils Holgerssongymnasiet i grunden syftar till att göra eleverna attraktivare på arbetsmarknaden. I sammanhanget menar han att kommunen och dess utbildningsanordnare måste var bra på att samarbeta med de aktörer som är intressenter i sammanhanget.

– Tanken är att eleverna ska kunna ta vara på sina egna idéer och vara företagsamma och få en inblick i hur man startar och sköter ett bolag med ekonomi, bokföring etcetera. I förlängningen kan det ju leda till att de blir företagare. Det är i så fall en bonus, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönson,
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons