Annons

Från pennor till silor på 50 år

Efter 50 år är det fortfarande en Persson som styr på Y-TE AB. Fast när verksamheten drog i gång för ett halvt sekel sedan " då under namnet Agentur Palmer " handlade det om helt andra varor.
Skurup • Publicerad 12 maj 2005
Ägaren till Y-TE AB, Mats-Otto Persson (längst till vänster), visade i går 90 medlemmar i SPF vad företagets verksamhet består av. I år är det precis 50 år sedan föräldrarna Börje och Wera Persson startade sin verksamhet. BILD: MATZ JÖNSSON
Ägaren till Y-TE AB, Mats-Otto Persson (längst till vänster), visade i går 90 medlemmar i SPF vad företagets verksamhet består av. I år är det precis 50 år sedan föräldrarna Börje och Wera Persson startade sin verksamhet. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

– Det började med att mina föräldrar, Börje och Wera Persson, importerade kulspetspennor från Tyskland, säger nuvarande ägaren, sonen Mats-Otto Persson.

Y-TE AB är för många ett anonymt företag i bygden. Något som är ett medvetet val.

Annons

– Vi har inte ens några skyltar ute vid vägen. Men det beror på att vi inte har personal för att ta emot kunder på det sättet.

Företaget tillverkar fönster, dörrar, portar och silos. Allt säljs via återförsäljare och kunderna finns lite varstans i världen. Vanligtvis inom lantbruket. Det skulle dock dröja ett tag innan Börje och Wera Perssons verksamhet blev inriktad på den typen av produkter.

Börje Persson avled för drygt ett år sedan men Wera var med när företaget i går gästades av 90 medlemmar i Skurups SPF (Sveriges Pensionärsförbund).

Hon minns att starten bitvis var lite kämpig.

– Vi tänkte att alla personer behövde en kulspetspenna var. Men de visade sig svåra att sälja.

Både hon och Börje var utbildade handlare. Wera Persson berättar att det på 50-talet inte var så vanligt att man ägnade sig åt import.

– Men vi peppade varandra och det gick bra.

Efter kulspetspennorna blev det luftmadrasser och så småningom även ventilation och fönster till stallar. Därmed var grunden till det nuvarande företaget lagt.

Mats-Otto Persson säger att det på den tiden var ovanligt med ventilation i stallarna. Vanligtvis var de fuktiga och att det nu gick att få dem torra var en nyhet.

På 60-talet utlokaliserades firman ett tag till Varberg. 1965 bildades Börje Persson AB och handeln bestod då bland annat av lecablock och fönster som döptes till Y-TE. Mats-Otto Persson säger att namnet kom av att de var gjorda i ett thailändskt trä som kallades Yang Teak. En period konkurrerade makarna Persson delvis med varandra. Wera Persson sålde via postorder medan Börje hade en mer lokal kundkrets.

Annons

Mats-Otto Persson berättar att fadern hade en generalstabskarta på vilken han prickade av gårdarna i takt med att han besökt dem.

I slutet på 60-talet fick firman i uppdrag att importera en silo och så lades ytterligare ett område till verksamheten.

1976 köptes gården i Ekarp som också var Börje Perssons föräldrahem.

1992 blev så Mats-Otto Persson vd, en position som i dag övertagits av Anders Bramsvik.

I mitten på 90-talet hade företaget fyra anställda. Tio år senare har antalet mer än fördubblats. Något officiellt firande kommer det inte att bli under året men Mats-Otto Persson säger att man kanske gör något internt med och för personalen.

Gårdagens besök av SPF krävde emellertid en hel del förberedelser det med.

Förutom en presentation av företagets historik anordnades även en guidad tur i lokalerna.

Gästerna fick möjligheten att studera både produktionen av stallfönster och silor.

Efter kaffe i trädgården bar det sedan vidare till växtodlingen vid Erikslund som också tillhör företaget. Där berättade driftsledare Jan-Erik Hansson om verksamheten som omfattar en växtodling på 375 hektar.

Genomgående för de första 50 åren är att det vid olika tidpunkter funnits tillfällen när man sagt att det är dags att trappa ner lite.

Annons

Verkligheten har dock velat annorlunda.

Matz Jönsson

0411-55 79 01

matz.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons