Annons

Från Treriksröset till Smygehuk

250 mil på 21 dagar. Han i husbil – hon på cykel. ”Att trampa från Treriksröset till Smygehuk har länge varit en dröm”, säger Åsa Brinkenberg, som på onsdagen tog en välförtjänt paus i Mossbystrand innan själva upploppet.
Skurup • Publicerad 28 augusti 2014
Tillsammans med maken Jimmy samt hundarna Acke och Nik har Åsa Brinkenberg tagit sig hela vägen från Treriksröset till Mossbystrand.
Tillsammans med maken Jimmy samt hundarna Acke och Nik har Åsa Brinkenberg tagit sig hela vägen från Treriksröset till Mossbystrand.Foto: Foto: Ann-Louise Olander

Den 4 augusti startade färden från Sveriges nordligaste punkt.

– Jag har cyklat i etapper om ungefär fem mil åt gången och så har Jimmy kört i förväg. Det är väldigt skönt att komma fram vid mötesplatsen och veta att han har maten klar. Med en husbil som följe har man också en skön säng att sova i på natten, säger Åsa Brinkenberg.

Annons

Att med tält och stormkök cykla sträckan helt på egen hand skulle hon aldrig ge sig på.

– Det hade varit alldeles för jobbigt. Jag har mött flera personer som cyklar ensamma och med stora packningar, men det hade jag inte trivts med, säger Åsa Brinkenberg, som i vanliga fall jobbar som ingenjör i Strömstad.

Två hjul

Någon hårdträning inför den långa turen säger hon sig inte ha legat i. I stället har hon cyklat ”lagom mycket”. Till och från jobbet, ungefär.

– Jag pratar betydligt mer om att cykla än vad jag faktiskt gör det, säger hon med ett skratt.

Varifrån kommer då idén att på två hjul ta sig hela vägen genom vårt avlånga land?

– Redan som liten såg jag de gröna skyltarna till svenska cykelleden och bestämde mig för att en dag göra det. Men det har varit femton års snack om det här. Nu bestämde jag mig till slut för att genomföra det, säger hon.

Och med två mil kvar på rutten summerar hon färden som en högst lyckad sådan. Inte en enda punktering, om man bortser från ett platt däck på själva husbilen. Till och med vädergudarna har visat sig vara välvilligt inställda.

– Vi väntade till augusti just eftersom det brukar vara bra väder då. Det har visserligen kommit några rejäla regnskurar, så att jag fått ställa mig under ett träd ett tag. Men på det stora hela har det varit perfekt, säger hon och knäpper cykelhjälmen, redo att avverka den allra sista etappen.

– När jag väl är framme kommer det nog att kännas lite tomt. Då är drömmen uppfylld. Vad ska jag sedan göra?

Annons

Kebnekaise

Kanske läge att fundera ut ett nytt äventyr?

– Tja, vi har pratat om att bestiga Kebnekaise, men det är inte alls samma utmaning som det här. Det klarar man ju i stort sett av på en enda dag.

Vad ska ni göra efter stoppet i Smygehuk då?

– Då ska vi vända runt och köra vidare mot Kivik. Men då åker jag i husbilen, så då blir det semester på riktigt.

INTERNAL INTERNAL
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons