Frisk start på ny sångsäsong

Musik ger glädje ger musik. Devisen bevisades på Kristallen på tisdagen, då 19 röster i SPF-kören Sånglusten samlades för att sjunga in ett nytt år och en ny sångsäsong. ?Man blir glad när man sjunger. Och man håller sig frisk, säger Gun Petersson.
Skurup • Publicerad 11 januari 2012
Decennier av övning har gett SPF-kören en omfattande repertoar.
Decennier av övning har gett SPF-kören en omfattande repertoar.Foto: Sprisse Nilsson
I åtta år har Maj-Britt Sandberg (till höger) lett SPF-körens övningar på Kristallen. Sidnie Bergelv (till vänster) är färsk återvändare efter några år i en annan kör. "Det är skönt att ha övningarna på dagtid. I den andra kören sjöng vi på kvällstid, det var lite läskigt att ta sig dit".
I åtta år har Maj-Britt Sandberg (till höger) lett SPF-körens övningar på Kristallen. Sidnie Bergelv (till vänster) är färsk återvändare efter några år i en annan kör. "Det är skönt att ha övningarna på dagtid. I den andra kören sjöng vi på kvällstid, det var lite läskigt att ta sig dit".Foto: Sprisse Nilsson
Ingrid Svensson har alltid sjungit. För två år sedan lämnade hon PRO-kören för SPF. "Här är bättre sammanhållning".
Ingrid Svensson har alltid sjungit. För två år sedan lämnade hon PRO-kören för SPF. "Här är bättre sammanhållning".Foto: Sprisse Nilsson

Båda spelmännen uteblev vid årets första övningspass med SPF-kören. Men decennier av träning sätter sina spår och ackompanjemanget saknades knappast.

-Det går jättebra utan, konstaterar Gun Petersson när hon ombeds kompa på piano.

-Spelat piano har jag visserligen gjort sedan jag var sju, och jag är 80 nu. Men jag har aldrig lärt mig att anpassa tonarten efter sångarnas röster.

I åtta år har körledaren Maj-Britt Sandberg hållit i taktinnen på tisdagseftermiddagarna på Kristallen. Lika länge har kören övat för öppen ridå intill dagverksamhetens kafé. Många besökare har tagit för vana att komma till dagcentret och fika till musik, berättar äldrepedagogen Viveca Nilsénius.

-Det är väldigt populärt, och det är generöst av kören att bjussa på detta.

Körmedlemmarna själva ser en sporre i att öva inför publik.

-Folk tycks tycka om att komma hit och dricka kaffe och lyssna. Den underhållning det kan ge bjuder vi så gärna på. De tycker ju om att vi är här, säger Maj-Britt Sandberg.

Varje tisdag träffas kören för att fila på gamla och nya låtar.

-Det blir mycket visor. Jules Sylvain, Lasse Dahlqvist och så Taube förstås. Men vi försöker förnya oss och ta med lite nytt också, berättar Siw Engh, som även sjunger i Villie kyrkokör

-Det är så härligt med sången. Man blir glad, och man sprider glädje.

Att sången även är hälsobringande är Gun Petersson övertygad om.

-Det är det sociala också. Man kommer hit och träffar trevliga och roliga människor varje vecka. Det håller en frisk.

Varje månad underhåller kören vid SPF:s månadsmöten.

-Utöver det är det väl inte så mycket uppträdanden. Någon gång har vi sjungit för de boende på avdelningarna. Ibland sjunger vi med kyrkan, vi har sjungit på Bruksgården... och i Folkets Park, förstås, minns Siw Engh.

85-åriga Kerstin Nilryd är körens verkliga veteran efter 22 års troget deltagande. Den 1 januari 1990 blev hon medlem, och än finns inga planer på att avsluta sångarkarriären.

-Så länge man kan och tycker att det är roligt, hänger man väl kvar.

Så inleder kören säsongen med ständiga signaturmelodin "Hej, här kommer vi". Iris Nordström, som kommit till Kristallen enkom för att lyssna, nynnar med från rullstolen.

-Jag har varit lite på dagverksamheten på senare tid och fick höra talas om det här. Jag tycker mycket om sång och musik och sjunger själv gärna.

Gun Petersson har till slut låtit sig övertalas att slå sig ned vid pianot. Några minuter senare fylls lokalen av välbekanta toner när kör och pianist, lite i otakt, tar sig an Härlig är jorden.

Ann-Louise Olander
Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.