Annons

Fullmäktige antog ny organisation

Så var den sista spiken inslagen i arbetet att förändra den kommunala verksamheten i Skurup.Efter ett långt föredrag av Torbjörn Thorsson från socialdemokraterna kunde kommunfullmäktige i går klubba igenom de sista bitarna av den nya organisationen.
Skurup • Publicerad 20 augusti 2002

Det var ett fempunkts förslag som bland annat handlade om hur kommunstyrelsen ska ingå i den nya organisationen efter reformerna i höst. - Politiskt sätt blir kommunstyrelsens makt begränsad och det flyttas över till kommunfullmäktige i stället, sa Torbjörn Thorsson i sitt anförande Endast Tommy Tränefors från Kommunens väl hade invändningar mot förslagen om den nya inriktningen för kommunstyrelsens arbete i den nya organisationen. Som tidigare tog han upp rollen i de två kommunalråd som finns och hävdade att de inte skulle behövas. Dessutom så ville han i stället för att ta bort nämnderna, minska antalet ledamöter i fullmäktige. Något som fick flera, bland annat Göran Pettersson från centern, att reagera. Men någon direkt debatt blev det aldrig, i stället var det lite av den kända samförståndsandan som rådde och förespråkare för de större partierna var alla uppe och yrkade bifall till organisationsmodellen. Sven Rosengren från folkpartiet sa sig kunna se stora möjligheter att vitalisera det politiska livet i Skurup. Arne Andersson från centern påminde församlingen av folkvalda om begreppet "demokrati" och att det var det viktigaste, innan även han yrkade på bifall. - Det kändes skönt att allt av det större var på plats nu, säger ett nöjt kommunalråd, Torbjörn Thorsson, efteråt. Även oppositionens kommunalråd sade sig vara nöjd med hur den omfattande organisationsförändringen nu snart var i hamn, beslutsmässigt sätt. - Det här är något som alla kommuninvånare tjänar på, sa moderaternas man Kent Olsson. De övriga punkterna som rörde den nya modellen ingick förslag till samordningskommitté, definitioner, slutrapporten och försöksverksamhet med brukarstyrelse på Ankarets förskola i Abbekås, som YA har skrivit om tidigare. Övriga frågor som togs upp under fullmäktigemötet, som för övrigt hölls i Skivarps församlingshem, var den föreslagna sammanslagningen av Ystads och Skurups miljönämnder. Även ett beslut om miljöbokslut, naturvårdsplaner och en miljöskyddsplan för kommunen togs, även denna med enhällig majoritet.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons