Fullmäktige beslöt om folkomröstning

På måndagskvällen blev det så också formellt klart att skurupsborna kommer att få folkomrösta om havsbaserad vindkraft. Detta i samband med de allmänna valen den 15 september.
Skurup • Publicerad 11 mars 2002

Kommunfullmäktige var i stort sett helt enig i frågan. Det var bara Ingvar Andersson (kv) som yrkade på avslag och det först andra gången han yttrade sig i frågan. Det blev annars en relativt kort diskussion i ämnet. Av de ledamöter som greppade mikrofonen på Rydsgårdshus var det också några som lät känslorna tala. Såväl Eric Carlheim-Gyllenskiöld (m) som Leif Forstenberg (v) avbröts av fullmäktiges ordförande, Gertrud Ekman (s), då de kom att prata om vindkraft i en vidare mening i sina inlägg. Frågan på dagordningen gällde enbart ja eller nej till en folkomröstning om vindkraftverk till havs utanför Skurups kust. Därav kom också Ingvar Anderssons och Sven Rosengrens (fp) frågor om inte även attityden till landbaserade vindkraftverk borde finnas med i omröstningen att förbli obesvarade. Precis som i kommunstyrelsen föreslog Arne Andersson (c) att folkomröstningen skulle separeras från de allmänna valen och förläggas till en annan dag. Detta för att valen inte ska ta intresset från varandra. Torbjörn Thorsson (s) höll med om att det finns en sådan risk men såg ändå fler fördelar med att hålla val och omröstning samtidigt. - Genomför vi folkomröstningen på ett senare datum tror jag att det kan leda till att färre går och röstar i frågan. Det finns en risk att bara de som känner sig hotade engagerar sig. Undantaget centerns ledamöter ansåg nästan alla andra att den bästa lösningen var att dela dag med de allmänna valen. Ingvar Andersson (kv) och Erik Renfors (s) avstod från att rösta vid den votering som genomfördes. Det blir nu kommunstyrelsen som kommer att arbeta vidare med de praktiska detaljerna kring folkomröstningen. Främst gäller det hur informationen ska genomföras och hur frågan på valsedeln ska lyda. Torbjörn Thorsson säger att väljarna inte kommer att kunna välja mellan fler svarsalternativ än två: ja och nej. Folkomröstningen, vars resultat bara är rådgivande, ska ligga till grund för kommunens översiktsplan. Utgången av omröstningen kan inte i sig stoppa byggandet av vindkraftverk om tillstånd ges av länsstyrelsen och regeringen.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.