Granngården hoppas på en framtid

Granngårdens butik i Skivarp tillhör dem som Lantmännen fösöker sälja.
Skurup • Publicerad 1 februari 2007
Jan Svensson och Erik Nilsson jobbar för högtryck på Granngårdens byggavdelning. De tror på en framtid för butiken, och hoppas på en ny ägare. BILD: SPRISSE NILSSON
Jan Svensson och Erik Nilsson jobbar för högtryck på Granngårdens byggavdelning. De tror på en framtid för butiken, och hoppas på en ny ägare. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Lantbrukaren Jan-Erik Persson hoppas att Granngården drivs vidare som i dag.
Lantbrukaren Jan-Erik Persson hoppas att Granngården drivs vidare som i dag.Foto: 

Anställda och kunder hoppas nu på en köpare som tar över affären och driver den vidare som i dag.

Lantbrukaren Jan-Erik Persson bor strax utanför Skivarp och kommer ofta till Granngården för att handla stort och smått.

– Jag kommer mest för byggvarornas skull, säger han. Visst finns det andra byggvaruhus, men inte i närområdet. Ibland behöver man bara något litet, och då är det ju kasst att behöva åka ända till Skurup. Roland Bergström från Dybeck tycker det är bra med en affär där man kan köpa "allt från fågelfrön tillt bräder".

– Det vore synd om den försvann, säger han.

Lantmännens Granngården har beslutat bilda en rikstäckande kedja och satsa mest på lantbruks-, skogs-, trädgårds- och djursortimentet. De butiker där byggvarorna dominerar vill man sälja.

Roland Bergström har förståelse för den policyn.

– Det är nog rätt gjort av Granngården, för att de ska överleva. Hemmaspikarna åker alltmer till billighetsaffärerna, tror han.

På Granngården iSkivarp finns ett tiotal anställda. Ett par har lämnat Granngården den senaste tiden, och man är försiktig med att nyanställa så just nu finns det vakanser, bland annat i byggavdelningen. Håkan Hansson har arbetat på Granngården och dess föregångare i Skivarp i 35 år.

– Vi vet inte vad som händer nu, säger han. Visst känner man sig orolig, men vi hoppas att det kommer en ny köpare snart.

– Det vore synd att lägga ner, bönderna i trakten gick ju samman och bildade den här affären för över hundra år sedan. Jan Svensson har jobbat 41 år i företaget, varav de senaste åtta på Granngårdens byggavdelning i Skivarp.

– Vi har haft en enorm ökning av försäljningen här.Sedan jag började 1999 har den åtminstone fördubblats, säger han.

Enligt de anställda har man ungefär lika många privatpersoner som företag bland kunderna. Byggavdelningen står för drygt hälften av företagets omsättning.

– Vi säljer till alla sorters byggen; alltfrån nybyggen av villor och lantbruk till minsta list, säger Jan Svensson.

– Det känns fel att vi ska säljas, när vi går så bra och är så omtyckta i bygden. Men vi hoppas och tror att det kommer en ny ägare, det får inte dröja alltför länge bara.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.