Granntvist om tomt – fall för Kronofogden
Enligt Skivarpsbon började problemen redan för flera år sedan, då grannfastigheten ägdes av en annan person än i dag. Det ska då ha byggts en ny entré till huset, anlagts uteplats, planterats ligusterhäck och iordningsställts en vinterparkeringsplats.
Det ska även ha byggts tre avloppsdräneringar som nu mynnar ut i den klagandes fruktträdgård, och dessutom ska ett viltstängsel längs just ligusterhäcken ha förstörts. Alltihop på mark som i själva verket tillhör den nu ansökande Skivarpsbon.
Enligt den klagandes egna beräkningar ska det handla om ett område på omkring 200 kvadratmeter av hans fastighet som bit för bit blivit "ockuperat".
Problemet ska vid ett flertal tillfällen ha påpekats för den tidigare ägaren, men utan något som helst resultat. Nu har fastigheten plötsligt bytt ägare. Mannen ska efter försäljningen ha kontaktat berörd mäklare angående problemet med gränsdragningen, men fått till svar att köparens undersökningsplikt är större än mäklarens informationsplikt.
Skivarpsbon hänvisar till kartor från Lantmäteriet som bevis för att den ianspråktagna marken är hans. För att slutligen få ordning på gränsdragningen ser han nu ingen annan utväg än att vända sig till Kronofogdemyndigheten.
Särskild handräckning
Kan man ansöka om då någon utan lov har gjort något med ens egendom, eller förhindrat att ens egendom används. Skriftliga bevis krävs och den svarande kan bestrida saken. Kronofogden fattar beslut om bifall eller avslag på ansökan. Den som ansöker kan även be om hjälp att verkställa beslutet.