Grov misshandel gav två och ett halvt år i fängelse

Den 21-åring som i augusti slog och högg ner en 37-årig man i centrala Skurup blev i går dömd till två och ett halvt år i fängelse för grov misshandel.
Skurup • Publicerad 2 oktober 2007

– Skadorna var visserligen livshotande, men det fanns inget uppsåt att döda. Det min klient ville var att ge 37-åringen en minnesbeta, säger försvarsadvokat Jan Ljungberg.

Han säger vidare att domen blev ungefär som han trodde. Både han och hans klient är nöjda.

– Vi kommer i alla fall inte att överklaga domen, säger Ljungberg. Den grova misshandeln ägde rum söndagen den 19 augusti under eftermiddagen på Västergatan mitt i Skurup.

Bakgrunden var ett cykelköp där 21-åringen inte betalt för den cykel 37-åringen gett honom som till slut skickade ett SMS.

Där meddelades 21-åringen att om inte betalningen gjordes snarast skulle 37-åringen vidta åtgärder och 21-åringen stå för konsekvenserna. Ett SMS som den dömde fann hotfullt och eftersom han var påverkad av cannabis och amfetamin ska det, enligt 21-åringen, ha gjort honom nojjig.

När han fick reda på att 37-åringen skulle komma till samma fastighet där han själv befann sig hämtade han två järnrör och en schweizisk armékniv och ställde sig för att vänta på 37-åringen vid husporten.

Den grova misshandel som sedan följde och som bland annat resulterade i att 37-åringen fick ett knivstick i levern och krosskador i pannan och på vänster öronmussla, erkände den dömde. Men inte till att det skulle vara ett uppsåtligt mordförsök. Den misshandlade hävdar att 21-åringen ska ha skrikit något i stil med att "nu ska du dö" innan han fick slaget i pannan. Något som den dömde bestämt hävdat att så inte var fallet.

– Vi stirrade varandra i ögonen och sedan slog jag, sa han under tingsrättens huvudförhandlingarna i förra veckan.

I sin bedömningen anser inte heller tingsrätten att det är tillräckligt säkert utrett att 21-åringen faktiskt ska ha sagt det målsägande hävdar. Inte heller finns det en säker slutsats att 21-åringen planerade att döda 37-åringen. Därför finner tingsrätten det inte möjligt att fälla 21-åringen för mordförsök utan brottet bedöms till grov misshandel. Det är inte första gången 21-åringen hamnar i brottsregistret. Och det är inte första gången brottet är misshandel.

Redan som 12-åring missbrukade han cannabis och alkohol och tre år senare dömdes han vid två tillfällen för misshandel.

Under försommaren 2005 dömdes han för tre fall av misshandel, varav två av dem var grova.

Med detta i beaktande och att tidigare skyddstillsyn och behandlingsplaner inte fungerat dömds 21-åringen därför till två och ett halvt år i fängelse. Dessutom döms han att betala skadestånd till 37-åringen på drygt 73 000 kronor.

Fredrik Larsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.