Annons

Grustäkt ska bli bad- och fiskesjö

Grustäkten i Dalaled börjar så smått ändra skepnad. Ett skopverk har funnits på plats hela året. Det är fortfarande en arbetsplats, men känslan av att en sjö är på väg att skapas börjar så smått infinna sig.
Skurup • Publicerad 26 augusti 2002

Familjeföretaget Bösarps Grus & Torrbruk har ägt grustäkten i Dalaled i ett och ett halvt år. Tanken är att det ska återställas på samma sätt som grustäkten i Hassle-Bösarp. Ännu är det långt dit, men att det ser välskött ut redan i dag är det många som lagt märke till. - Det är roligt att folk uppmärksammar det. Vår ambition är att det ska bli lika fint som i Hassle-Bösarp, men Rom byggdes ju inte på en dag och även detta kommer att ta lite tid, säger Ingrid Larsson, VD i företaget. Brytningen i Dalaled börjar ta form efter vårt sätt att hantera en grustäkt. Hon är medveten om att brytning av grus kan vara ett infekterat område, som står i stark kontrast till orörd natur. - Men vi är måna om att visa att en grustäkt inte alltid måste innebära ett sår i marken. Det är oerhört viktigt för oss att återställa marken efter hand som brytningen i ett område blir klar. Det tar tid och kostar pengar, men vi tycker att det är värt det. Arbetet med att återskapa en vacker natur i grustäkten vid Hassle-Bösarp har gett företaget flera fina branschpriser i miljövård, både inom Sverige och Europa. - Det är förstås en morot. Att vårt lilla familjeföretag kan hävda sig mot jättar som Peab och Skanska när det gäller miljövård. Då känner man att man får lön för mödan. Landskapsarkitekten Lars Wiklund har länge varit inkopplad i planeringen av täkten i Hassle-Bösarp. Han har även tagit fram ett förslag till hur täkten i Dalaled ska återställas. En skiss med grönska och en alldeles egen bad- och fiskesjö i byn. - Att det blir bra med tiden. Det vågar jag lova reda nu, säger Ingrid Larsson. Men dröjer 15 år tills allt är klart. Ännu är det en arbetsplats. Det är förenat med livsfara att vistas där. Dels är det rasrisk och dels finns det vajrar under skopverket som man kan fastna i om man dyker in. Företaget har tillstånd att bryta 100 000 ton per år både i Hassle-Bösarp och Dalaled i 15 år. Man använder skopverk och går på djupet i båda täkterna. Tillståndet för brytning på land strax öster om sjön i Hassle-Bösarp har precis förnyats och tillåter 50|000 ton om året till och med år 2017.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons