Annons

Hämtar inspiration från skolan i England

Elever på Mackleanskolan med olika läs- och skrivsvårigheter kan få möjlighet att lära sig engelska på plats i England. En ansökan om pengar till projektet kommer i veckan att skickas in till Internationella programkontoret.
Skurup • Publicerad 2 mars 2003

Emma Björemark speciallärare på Mackleanskolan, håller på att att förbereda det internationella samarbetet och har redan tagit de första stegen för att göra den första resan möjlig. Hon har varit och knutit kontakter i England och besökte bland annat några skolor söder om London. Specialundervisningen skiljer sig en del mot den här hemma. - Alla eleverna är ute i sina klasser där de har en assistent i klassrummet som hjälper till. Jag är mycket för att det ska vara ordning, lugnt och tyst men där hade de ett högt arbetstempo trots att det var väldigt högljutt, säger Emma Björemark. Besöket som delvis finansierades av Internationella programkontoret för utbildningsområdet gav både nya kontakter och nya idéer. - Man får alltid inspiration när man kommer iväg. Man ser på sin egen undervisning på ett annat sätt. Syftet var att lägga grunden till ett fördjupat internationellt samarbete och nästa steg är att söka pengar för en resa för elever och lärare till England. Emma Björemark hoppas att det ska kunna bli av redan till hösten. - I september eller något sådant hoppas jag. Om vi får de pengar vi ansöker om, säger Emma Björemark. Ett tiotal elever i åk 9 samt två lärare ska ges möjlighet att följa med på resan som sedan förhoppningsvis ska bli ett återkommande inslag på Mackleanskolan. Resan kostar runt 30 000 kronor och ska enligt planerna finansieras till hälften med bidrag från internationella programkontoret. Resten får kommunen själv stå för. Tanken är att elever med läs- och skrivsvårigheter ska få lite bättre självförtroende. - För att de ska se vad det är och att de faktiskt kan. Vi är bättre på engelska än vad de är på svenska och många blir väldigt imponerade över hur bra vi i Sverige är på engelska. Det kan ge eleverna en kick tror jag. Just självförtroendet är en viktig del i arbetet med olika läs- och skrivsvårigheter. - Ofta är det det som brister hos många. De tror inte de kan. Om eleven har problem att läsa och och skriva på svenska är det ännu svårare att göra det på engelska. Samtidigt blir det allt viktigare att kunna engelska. - Det är mycket jobb i engelska för dyslektiker. Däremot är de ofta väldigt bra på det muntliga, säger Emma Björemark.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons