Han målar det som inte finns

– Jag tycker bäst om att måla sådant som inte finns. Jag sätter ihop scener, säger konstnären Thomas Holm. Och i scenerna kan både hushållsmaskiner och Carolina Klüfts mage ingå.
Skurup • Publicerad 28 december 2005
I ateljén trängs jättedukar under arbete med små snabba skisser. Bild: Sprisse Nilsson
I ateljén trängs jättedukar under arbete med små snabba skisser. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Thomas Holm.
Thomas Holm.Foto: 

Sedan 16 år tillbaka bor och arbetar Thomas Holm i Skottarp nära Stenberget. Ateljén ligger i det stora husets källare. De kraftiga stenväggarna har en förklaring – en gång i tiden tillverkades här ammunition. Och det passar på något sätt bra ihop med den livligt pratande och gestikulerande konstnären.

Att Thomas Holm inte är en konstnär av det minimalistiska slaget syns i ateljén. Jättedukar i olja och akryl i alla stadier från idé till färdigt trängs längs väggarna. Små skisser sitter uppfästade på alla fria ytor.

– Det är små "snapshots" jag gör mycket snabbt. En del av dem utvecklar jag vidare till större mer genomarbetade målningar.

Innehållet i bilderna hämtar han överallt. En gång målade han allt han såg och hörde på nyheterna. En stor tavla har sitt ursprung i en bild av Carolina Klüfts mage. Han har nyligen ställt ut en serie målningar med hushållsmaskiner på ett danskt galleri.

– De sålde bra faktiskt. Tydligen är en matberedare något man vill ha på väggen också. Fladdrande klänningar, sidenblanka fåtöljer, svulstiga draperier. Tyg dyker upp i många bilder. Det har sin förklaring. Thomas Holm började karriären i modevärlden.

– Jag ville bli designer och började på Beckmans i Stockholm.

Under gymnasietiden jobbade han extra på ett exklusivt herrskrädderi, och efter Beckmans fick han jobb hos klädfirman Marc O'Polo. Men tecknings- och måleriövningarna på Beckmans gjorde att han fick upp ögonen för måleriet.

– Och arbetet som designer var fruktansvärt hårt styrt. Ville inköparna ha cowboyskjortor så fick man rita cowboyskjortor. Han gick två år på Gerlesborgsskolan i Stockholm innan han kom in på Konstakademin i Köpenhamn.Där insåg han att Gerlesborgsskolans utbildning varit minst sagt gammaldags. Nutida konst hade man inte diskuterat alls.

– Vi slutade nog vid förra sekelskiftet ungefär. Jag blev förskräckt första gången jag såg en kursare i Köpenhamn köra med radiobilar över duken.

Under större delen av 80-talet veckopendlade han mellan Köpenhamn och Stockholm där hustrun Vania fortfarande bodde kvar. När Thomas var färdig med utbildningen var båda hjärtligt trötta på storstadslivet.

– Vi hade knappt varit i Skåne men när vi hittade det här huset köpte vi det på två dagar. Det kostade då lite mer än en liten etta i Stockholm.

Thomas Holm hann börja etablera sig i konstvärlden innan luften gick ur marknaden vid finanskrisen 1991.

– Sedan var det några tuffa år innan det började vända för mig. I den vevan började jag undervisa på Folkuniversitet i Malmö.

Numera är han linjeledare för estetlinjen på Östra Grevie folkhögskola där han undervisar i måleri två dagar i veckan.

– Det är väldigt roligt att undervisa. Det ger mycket input till mitt eget skapande också.

Flytten direkt från storstaden till Romeleåsen är något han inte ångrar.

– Här är fantastiskt vackert. Och det tar bara någon timme till Köpenhamn.

På åsens slingriga vägar får Thomas Holm utlopp för en annan passion – cykling. Som ung var han tävlingscyklist.

– Jag brukar cykla innan jag börjar måla och under tiden planerar jag vad jag ska göra. Och att jag älskar att måla bara ben hänger nog också ihop med cyklingen.

Ulrika Wangel

0411-55 79 03

ulrika.wangel@allehandasyd.se

Thomas Holm

n Född: Stockholm 1957.

n Bor: Skottarp .

n Familj: Hustrun Vania Landin och katten Tussi.

n Läser: Gärna romaner och deckare som Åke Edwardson. Läste senast Klas Östergrens Gangsters.

n Aktuell: Galleri Abbekås julutställning. Separatutställning där i sommar.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.