Hård debatt om en miljon på fullmäktige

Det blev inga motförslag från de borgerliga partierna när kommunens budget för 2003 diskuterades i fullmäktige nu på måndagkvällen. Trots det blev det en debatt som varade en timme.
Skurup • Publicerad 16 december 2002

Då var ändå alla ense om att anta den presenterade budgeten på 420 miljoner kronor även om flera påpekade att den är svag. I stället kom inläggen från talarstolen att handla om det skulle avsättas ytterligare en miljon kronor till LSS-verksamheten (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Gertrud Ekman (s) pratade sig varm för att fullmäktige skulle säga ja till pengarna. - Vi har redan kostnaden och det går inte att hitta besparingar eftersom verksamheten är kraftigt reglerad i lag. Hon uttryckte också besvikelse över att centern, folkpartiet och kristdemokraterna inte ville gå med på att ge miljonen nu. Partier som hon anser både hjälpa till att försvara den lilla människan. Både Sven Rosengren (fp), Niklas Sjöberg (m) och Jörgen Sjöslätt (c) föredrog att först analysera behovet av mer bidrag till LSS. Detta innan man tillstyrker mer pengar. - Om jag hade varit övertygad om att en miljon räcker hade jag sagt ja med en gång. Men det är inte troligt. Därför är det bättre att vänta ett tag och se hur stort det verkliga behovet blir, konstaterade Sven Rosengren. Niklas Sjöberg ansåg att det finns skäl att se över kostnaden per plats, som i dag är 1,1 miljon kronor, för dem som är i behov av stöd enligt LSS. Tonen skärptes till när Lena Jarbéus (kd) äntrade talarstolen och ifrågasatte Gertrud Ekmans attityd. - Den attityd som du visar gör det inte lätt att samverka och du ska inte uttala dig om kristdemokraternas politik. Vi har inte lika lång erfarenhet från politiken som du har men ge oss lite tid så ska vi visa att vi är dem första att hjälpa den lilla människan om det behövs. Sammanfattningsvis poängterade Sven Rosengren att ingen egentligen sagt nej till att ge LSS-verksamheten mer pengar. Striden stod i stället om när medlen ska utbetalas. Nu eller först en bit in på nästa år. Vid den omröstning som följde i frågan segrade förslaget att vänta med att betala ut miljonen och först analysera verksamheten. 21 ledamöter röstade för medan 19 tyckte att pengarna skulle ges som tilläggsanslag redan nu. Sverigedemokraterna avstod från att rösta. Undantaget Gunnel Aidemark (fp) och Inger Steinbichler (kv) stödde alla de borgerliga representanterna, inklusive kommunens väl och spi, förslaget att skjuta fram tilldelningen till nästa år.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.