Hästjobb arrangera fälttävlingar

Att hitta en Pontiac på en parkeringsplats är kanske inte så konstigt. I det här fallet rör det sig dock om en av flera hundra hästar som ställde upp i helgens fälttävlan vid Skönabäck.
Skurup • Publicerad 22 juli 2002
Rebecca Höwing, Yasmin och Katarina Söderström. Bild: Bass Nilsson
Rebecca Höwing, Yasmin och Katarina Söderström. Bild: Bass NilssonFoto: 

- Det är lite ont om fälttävlingar men så kräver den här formen också större arrangemang, säger Katarina Söderström från Onslunda som tillsammans med Pontiac brukar åka till alla tävlingar inom Skåne. Rebecca Höwing, Yasmin och Katarina Söderström hjälps åt att göra hästen Pontiac redo för start vid helgens fälttävlingar på Skönabäck. Bild: Bass Nilsson" BORDER="0"Rebecca Höwing, Yasmin och Katarina Söderström hjälps åt att göra hästen Pontiac redo för start vid helgens fälttävlingar på Skönabäck. Bild: Bass Nilsson Lite längre ifrån kommer Ann-Sofie Nilsson och Josefin Svensson. De har åkt ner från Ullared i Halland på morgonen och håller nu på att knoppa manen på sina hästar Viking Ballet och Pepsi Light. - Det ser fint ut när man rider dressyr annars är inte utseendet på hästen så viktigt, säger Ann-Sofie Nilsson. Hon har tävlat på Skönabäck förut och tycker mycket om terrängbanan. Däremot gillar hon inte hoppbanan så bra. Hon anser att underlaget på backen där hindren ställs upp är alldeles för ojämnt. På kullen mot Janstorp till står Stefan Svensson, ansvarig för hoppbanan och tillika medlem i arrangerande Romeleåsens Fältrittklubb. Förutom funktionärerna är det i övrigt rätt glest med besökare. - Det är väl själva terrängritten som lockar mest publik. De övriga momenten dressyr och hoppning drar inte så många. Det handlar också om lätt klass och debutantklass när det gäller hästar vilket också påverkar intresset. För dem som rider i ponnyklasserna kan tävlingen dock fungera som en kvalifikation till SM. För att rida ponny får ryttaren emellertid inte vara över 18 år. Att efterfrågan av fälttävlingar är stor bevisas av att arrangörerna tvingats tacka nej till deltagare. - Här är så många som det är möjligt. De flesta kommer naturligtvis från Skåne men även en del danskar samt ryttare från Mellansverige har anmält sig, berättar Stefan Svensson. Som några mått på tävlingens storlek kan nämnas att omkring hundra hästar var uppstallade på Skönabäck redan innan starten i lördags och totalt arbetade ett sjuttiotal medlemmar i Romeleåsens Fältrittklubb med tävlingarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.