Annons

Hätskt möte om vindkraftspark utanför sydkusten

Det var fullsatt i Folkets park när Airicole AB på torsdagskvällen kallat till tidigt samråd om projektet att bygga 28 vindkraftverk i havet mellan Abbekås och Smygehus.
Skurup • Publicerad 11 januari 2002

Närmare 300 personer hade bänkat sig kring de uppdukade kaffeborden klockan 19, men ännu två timmar senare hade inte en droppe kaffe druckits.

Airicoles plan var att redogöra för projektet enligt en fastställd dagordning med information om företaget, tillståndsprocessen, projektet, miljökonsekvensbeskrivningen och en frågestund.

Annons

Men det hakade upp sig direkt. Första timmen ägnades åt en diskussion kring om mötet var ett tidigt samråd eller ett informationsmöte.

Göran Eriksson, Airicoles representant i Skåne, hade klara problem att hålla publiken i schack.

Detta sedan han inlett med att mötet var ett tidigt samråd och att bolaget skulle lämna in en samrådsredogörelse till länsstyrelsen efteråt.

- Detta mötet är en ersättning för mötet i Mossbylund 10 december som fick ställas in för att alla inte fick plats och det mötet var ett informationsmöte, sa Michael Lundström, Abbekås. I dag är vi här för samma möte. Då måste ju detta också vara ett informationsmöte.

Han fick varma applåder för sin replik, det fick inte Airicoles Göran Eriksson för sitt svar.

- Då var vi inte tydliga nog, försvarade han sig. Men det stod även i den första annonsen att vi från bolagets sida skulle informera och samråda. Den här gången ville vi vara tydligare och skrev tidigt samråd som rubrik i annonsen.

Airicoles advokat Louis Vasseur försökte ge sin syn på saken, men utan större framgång hos den massivt negativa åhörarskaran.

- Jag förstår att ni visar stort intresse för den här frågan och med all rätt, säger Louis Vasseur. Men det är vi som driver den här frågan med eget ansvar och det är vi som har kallat till det här tidiga samrådet. Det är inget beslutande möte, men heller inget debattmöte, som vi ser det.

Åhörarna var dock av en annan åsikt och många viftade för att få säga sin mening.

- Det är mycket teknik i den här frågan som vi inte förstår, säger Gunnar Edström. Vi får inte gå med på att detta är något annat än ett informationsmöte.

Annons

Kritikern Ivan Persson i publiken var ännu fränare i sin replik.

- Öppningen på det här mötet är under all kritik, sa han. Man kan ju tro att ni är rädda för något. Förstår ni inte att ni kan lägga ner hela projektet. Det är en planerad miljökatastrof. Vi vill inte ha 28 snurrande möllor här. Jag vet att det här är business för er, men ni ska inte tjäna pengar på sydkusten. Det är en demokratisk diktatur om ni inte bryr er om vad vi säger.

Allt hårdare pressad tog Louis Vasseurs tålamod slut.

- Jag förväntar mig inte att vi kommer överens. Ni får tycka vad ni vill om det , men det vi har kallat till är ett tidigt samrådsmöte enligt miljöbalken.

Nu fann sig Airicoles VD Mikael Jakobsson tvingad att agera för att mötet inte skulle urarta helt.

- Nu finner jag situationen sådan att vi har viktig information för er i det här området och därför tar vi det här mötet som ett första informationsmöte och så återkommer vi med ett tidigt samrådsmöte senare. Annars fastnar vi i diskussionen och det viktigaste just nu är att ni får den information vi vill ge er.

Det initiativet fick han en, inte varm men ändå, applåd för. Mikael Jakobsson presenterade sedan AB Airicole, men blev även han avbruten av mer eller mindre adekvata inlägg. Han ställdes mot väggen angående att han är skriven i Las Vegas och fick frågor om bolagets aktiekapital.

- Vi är inte förberedda att ge sådan information i dag, sa advokaten Louis Vasseur.

Men Mikael Jakobsson gjorde ändå ett tappert försök. Allt för att komma vidare i dagordningen. Folke Plejman, sakkunnig på miljöbalken, drog tillståndsprocessen och fick också finna sig i viftningar.

När det var dags för projektchefen Hans Ohlsson att redovisa vad Airicole tänkt sig utanför Abbekås-Smygehamn var klockan 21. Kaffe, mackor och kakor dök upp på borden, men de stridslysta åhörarna gav sig säkert inte ändå. De viftade säkert lika mycket genom hela dagordningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons