Havberg och Nällevad berörs av flygbullerzon

Skurup • Publicerad 12 februari 2007

Vissa delar av Skurups kommun kan komma att ingå i ett område som klassas som riksintresse för Sturups flygplats – eller Malmö Airport som det officiella namnet lyder.

Luftfartsverket håller nu på att fastställa gränserna för det område kring flygplatsen som är av riks-intresse för luftfarten.

Inom området som framför allt sträcker sig i nord-sydlig riktning från Sturup bullrar det av naturliga skäl mycket. Luftfartsverket vill genom riksintresset se till att inte nybyggen äventyrar luftfarten från flygplatsen.

Luftfartsverket räknar med tre olika zoner – röd zon är bullrigast, gul zon, och grön zon är minst bullerpåverkad.

I den gröna zonen anser flygplatschefen vid Sturup att viss nybyggnation kan tillåtas – efter prövning. Det kan också behövas extra ljudisolering vid byggen.

Den gröna zonen sträcker sig in över Skurups kommun dels vid Havberg och Nällevad, dels i en smal remsa från Skurups tätort ner mot Näsbyholmssjön.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.