Annons

Hoppas locka E-type till medeltidsmarknad

Det blir medeltidsmarknad i kommunen även kommande sommar. Arrangörerna Margaretha Lodestad och Marwan Al-Khadra är mitt uppe i planeringen. Den här gången flyttas festen till Johannamuseet och förhoppningen är att locka både en välkänd sångare och ett brudpar.
Skurup • Publicerad 18 mars 2014
Man hoppas kunna locka artisten E-type till medeltidsfestivalen i Ölöv.
Man hoppas kunna locka artisten E-type till medeltidsfestivalen i Ölöv.Foto: 
Parets egen marknadsspecialitet stavas Magmars hudsalva, en hemkokt variant efter ett familjerecept från 1700-talet.
Parets egen marknadsspecialitet stavas Magmars hudsalva, en hemkokt variant efter ett familjerecept från 1700-talet.Foto: Foto: Mark Hanlon
Medeltida. Ölövsborna Margaretha Lodestad och Marwan Al-Khadra är stora medeltidsentusiaster och reser själva land och rike runt för att medverka på olika marknader.
Medeltida. Ölövsborna Margaretha Lodestad och Marwan Al-Khadra är stora medeltidsentusiaster och reser själva land och rike runt för att medverka på olika marknader.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Vi jobbar på att få hit Martin ”E-type” Eriksson, avslöjar Margaretha Lodestad.

Och drömmen kan mycket väl bli verklighet. E-type är själv en stor vikingaentusiast och arrangörerna från Ölöv har redan knutit kontakt.

Annons

– Vi kommer bland annat att träffa honom nästa vecka i samband med en marknad i Kungsträdgården, berättar Margaretha Lodestad som hoppas att ett rejält dragplåster också kan höja besöksantalet jämfört med förra årets marknadssatsning, som då ägde rum i en hästhage i Dybäck.

– Det kom inte så många som vi hade önskat. Dessutom uppstod det en del problem längs vägen. Där fanns ju varken vatten eller el och marken i hagen var fruktansvärt ojämn, säger hon.

Gropigt

Faktum är att underlaget var så gropigt att riddargänget först sa nej till att köra tornerspel i hagen. Hästarna riskerade bryta benen. Och det beskedet kom kvällen före uppvisningen.

– Det var total panik. Vi fick tag i en grävare mitt i natten, körde sand och höll på hela morgonen. Det kostade oss 50 000 kronor som vi inte räknat med, men hagen blev jämn och riddarna kunde köra sin uppvisning, säger Margaretha Lodestad.

Utmaningarna till trots ger sig nu Ölövsparet åter igen in som arrangörer till en marknad i vikinga- och medeltidens tecken. Den stora skillnaden är att festen denna gång flyttas till Slimminge och Johannamuseet.

– Där finn alla faciliteter och en stor yta med jämnt och bra underlag. Det kommer underlätta mycket, konstaterar Margaretha Lodestad.

Fin gräsmatta

Inledningsvis var dock tanken att detta år hålla marknaden vid Svaneholms slott. Men där satte den välvårdade gräsmattan stopp för planerna.

– Det var inte aktuellt att ha riddaruppvisning och förstöra gräset. Det var synd, för vi hade även tänkt ta dit ett vikingaskepp som skulle erbjuda turer ute på sjön, säger Margaretha Lodestad.

Annons

Skeppet ifråga, som snickrats samman av ett gäng smågalna entusiaster och därefter rotts hela vägen från Island till Norge, hoppas man fortfarande locka till marknaden. Än om det i Slimminge får nöja sig med att stå på land.

Egen runsten

Under marknadsdagarna, som äger rum den 11–13 juli, kommer även en stenhuggare finnas på plats för att förära museet med en egen runsten. Det blir också utställningar, försäljning, musik och underhållning. Dessutom önskar arrangörerna finna ett par som ställer upp på en riktig medeltidsvigsel.

– De får låna kläder, frieserhästar, musik, riddarfölje och allt. Och självklart blir de vigda på riktigt, säger Margaretha Lodestad, som faktiskt själv gift sig på detta vis.

– Jag och Marwan gifte oss i samband med medeltidsmarknaden på Visingsö 2008. Vi fick tag i en präst klockan två på natten och vigdes dagen efter. En häftig upplevelse, och billigare bröllop får man leta efter, tipsar hon.

Maria Sällberg
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons