Annons

Hotade kasta 19-åring framför tåget

De fyra nu 19-åriga ungdomarna tvingade en jämnårig Skurupsbo att åka tåg från Ystad till Skurup för att ta 1 000 kronor. Gjorde han inte som de ville skulle de kasta ut honom framför tåget.
Skurup • Publicerad 6 september 2011

Skurupsbon kunde också välja på om han ville lämna ifrån sig sin mobiltelefon eller om han i stället vill bli polisanmäld för att ha "varit dum" mot en av deras kompisar. Skurupsbon chockades och kände sig hotad. Han valde att ge dem pengarna.

Nu åtalas två av dem för utpressning och övergrepp i rättsak. Enligt förundersökningen ska Skurupsbon skärrad ha följde han sina plågoandar från pågatågsstationen i Ystad till Skurup för att plocka ut pengarna från en bankautomat.

Annons

Det var när Skurupsbon i november 2010 svarade en före detta flickvän något burdust på sms som historien tar sin början. En för honom okänd kvinna ringde kort därefter upp honom och sa att han skulle bege sig till tågstationen inom 10 minuter.

Eftersom han ändå skulle åka hem gick han med på förslaget. Väl där konfronterades han snabbt med tre tjejer och en kille – samtliga i hans egen ålder. Enligt förundersökning var två av kvinnorna drivande i utpressningen.

Av de genomförda polisförhören framgår att de båda huvudmisstänkta kvinnorna inte känner igen sig i historien. Konfronterade med polisens frågor minns det vanligen inte hur det gick till. En av dem nekar till brott. Kompanjonen medger delaktighet, men nekar övergrepp i rättssak.

Väl i Skurup misslyckades dock uttagen i två bankautomater. Det var när Skurupsbon kom fram till Skurups sparbank och den automat som finns inne i banklokalen som uttaget lyckades. En av de drivande kvinnliga deltagarna tog helt sonika hans kort, stoppade in det automaten och sen tvingades han knappa i sin kod. De 1 000 kronorna delade kvinnorna mellan sig.

Två av de samsvurna har därefter hamnat i luven på varandra. En av 19-åriga kvinnorna åtalas därför också för misshandel och övergrepp i rättssak efter att misshandlat sin före detta kompis och dessutom hotat henne med våld om hon polisanmälde händelsen.

Den i utpressningsfallet drivande kvinna är också misstänkt för att ha utan att fråga "lånat" bilar för turer i södra Skåne. I ett av fallen åtalas en manlig och jämnårig kamrat tillsammans med henne för olovligt brukande.

Hon åtalas vidare för att i Sjöbo vid två olika tillfällen i år varit beväpnad med kniv.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons