Hyreshusplaner i centrum klubbas

Bostadsföretaget Lenys planer på att bygga två fyravåningshus med sammanlagt 32 hyreslägenheter i centrala Skurup tar i dag sannolikt ytterligare ett steg mot fullbordan. Kommunstyrelsen väntas ikväll klubba igenom den ändring av detaljplanen som krävs för bygget.
Skurup • Publicerad 11 januari 2012

- Ändringen innebär att det blir möjligt att bygga hus med fyra våningar samt att om så önskas bygga ytterligare en våning på de flerfamiljshus som redan i dag finns på tomten, säger Jennie Luthander, planarkitekt på Skurups kommun.

Den plan som nu gäller gör det möjligt att bygga bostäder i två våningar på den aktuella tomten i korsningen Prästgatan och Stora Torggatan. De tvåvåningshus som idag ligger där ägs också de av Leny. När den ändring av planen som nu genomförs vinner laga kraft blir det möjligt för företaget att bygga till ytterligare en våning på de husen samt att uppföra ytterligare två fyravåningshus på den 9?400 kvadratmeter stora tomten.

De remissinstanser och berörda som fått yttra sig om detaljplaneändringen har i princip inte haft några invändningar mot Lenis och Skurups kommuns byggplaner. Länsstyrelsens synpunkter om buller- och radonmätningar har hörsammats av kommunen och infogats i den nya planen.

Kommunen har dessutom fått gehör hos länsstyrelsen när det gäller kraven på att göra bullermätningar på trafiken 80 meter ifrån de tänkta hyreshusen. Kommunen tyckte att avståndet gjorde mätningen onödig och fick också med sig tillsynsmyndigheten i argumentationen.

Den aktuella planändringen ska också godkännas av kommunfullmäktige, något som sannolikt sker i slutet av den här månaden. Om ingen överklagar bygget kan byggherren efter en beviljad bygglovsansökan i princip sätta spaden i jorden direkt.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.