Annons

Inga åtgärder mot dålig lukt vid Hörte

Det blir till att slå av bilfläkten även i fortsättningen för den som passerar hamnen i Hörte.
Skurup • Publicerad 17 januari 2005
Stanken vid Hörte har hållit i sig hela vintern. Men några planer på att åtgärda den finns inte från kommunen. BILD: BASS NILSSON
Stanken vid Hörte har hållit i sig hela vintern. Men några planer på att åtgärda den finns inte från kommunen. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Trelleborgs kommun har nyss inlett ett arbete för att förbättra situationen i Smygehamn som dragits med samma bekymmer. Men i Skurup finns det inte argument från vare sig miljökontoret eller kommunledningen att ta upp ärendet.

Miljöinspektör Erik Torkelsson säger att han inte fått några klagomål på stanken.

Annons

– Jag har själv märkt att det luktat mycket illa när jag varit där för att ta vattenprover. Kanske mer än vanligt.

Något som eventuellt kan bero på den milda vintern.

Proverna tar Erik Torkelsson uppe i ån och han har därför ingen kontroll på hur vanskligt vattnet är.

– Men jag avråder alla från att bada där. När vattnet är grådaskigt, luktar ruttet och det finns mycket tång så brukar det innehålla bakterier.

I Smygehamn har bland annat konstruktionen av själva hamnen och dess botten ifrågasatts. Erik Torkelsson säger att miljökontoret dock inte känner till förhållandena i Hörte. Dessutom är det utanför själva hamnen som den största mängden tång ligger. Framför allt västerut.

Erik Torkelsson säger att han emellertid kommer att diskutera frågan om problem med dålig lukt vid hamnar med andra miljörepresentanter inom sydöstra Skåne.

Kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) känner till Trelleborgs satsning i Smygehamn. Där är dock trycket ett annat med tanke på att hamnen och Smygehuk gästas av många turister.

Niklas Sjöberg påpekar att hamnen i Hörte drivs av en andelsförening och att det i nuläget inte finns några planer på att åtgärda lukten från kommunens sida.

– Den har alltid funnits där så de flesta är väl vana vid den.

Matz Jönsson

HÖRTE
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons