Annons

Ingen fotvård utan eget företagande

I en sprillans nybyggd del av den gamla Villa Fridhem huserar två av Skurups många kvinn-liga företagare. Här tar fotvårdarna Karin Kristensson och Petra Jönsson hand om Skurups-bors fötter.
Skurup • Publicerad 18 maj 2005
Fotvårdarna i Skurup, Karin Kristensson och Petra Jönsson har själva mjuka fötter – fast de brukar inte hinna hjälpa varandra. Bild:Bass Nilsson
Fotvårdarna i Skurup, Karin Kristensson och Petra Jönsson har själva mjuka fötter – fast de brukar inte hinna hjälpa varandra. Bild:Bass NilssonFoto: 
Nageltång och skalpell är några av de viktigaste arbetsredskapen för Karin Kristensson och Petra Jönsson.
Nageltång och skalpell är några av de viktigaste arbetsredskapen för Karin Kristensson och Petra Jönsson.Foto: 

Karin Kristensson och Petra Jönsson är utbildade medicinska fot-terapeuter och till dem kommer kunder i alla möjliga åldrar " för allt från vård av känsliga diabetesfötter till fotvård för det rena välbefinnandets skull.

Kunderna är inte bara äldre som behöver hjälp med fötterna. Numera är det också yngre som väljer att få hjälp med filande, slipande och klippande.

Annons

– Höggravida kvinnor är inte ovanliga kunder, berättar Karin Kristensson.

Att vara fotvårdare är i stort sett liktydigt med att vara egenföretagare. Arbetsmarknaden för anställda fotvårdare är minimal. Det finns enstaka anställda på stora sjukhus, men antalet tjänster har minskat. För de allra flesta är det eget företag som gäller, säger Karin Kristensson som är 33 år och har arbetat som fotvårdare sedan 1992, sedan tio år i familjens hus " Villa Fridhem på Söder-gatan.

Så fort Karin Kristensson var färdig med utbildningen i Jön-köping öppnade hon sin första mottagning, i en liten lokal på Trädgårdsgatan.

– Det var kärvt i början " jag hade hyran att betala men inga kunder! Det tog ett och ett halvt till två år innan det började gå runt.

Karin som är utbildad under-sköterska fick därför jobba extra på helger och kvällar till att börja med. Efterhand gick det bättre. För tio år sedan köpte familjen Villa Fridhem, dit Karin också flyttade verksamheten. Nyfödda barn och enmansföretag är inte en alldeles enkel kombination. När Karin Kristensson fick sitt första barn för sju år sedan hade hon inte börjat samarbeta med Petra Jönsson. Hon höll helt stängt i drygt tre månader " mer vågade hon inte med tanke på risken att förlora kunder.

– Det finns ju alltid risken att några kunder letar sig någon annanstans.

När hon sedan började jobba igen var hennes sambo pappa-ledig de dagar hon arbetade. När hon väntade sitt andra barn några år senare hade hon turen att genom en kund höra talas om Petra Jönsson, som var nästan klar med sin utbildning.

– Petra fick sin examen i stort sett samma dag som jag åkte in på BB, säger Karin.

– Det var en rivstart in i jobbet, konstaterar Petra, som sedan dess hyr in sig i lokalen men också hon har eget företag. Innan den nya tillbyggnaden av mottagningen på baksidan av Villa Fridhem blev klar för någon månad sedan delade Karin och Petra på ett behandlingsrum.

Att dela på ett rum har fungerat genom att de arbetat olika dagar, genom att en del av arbetet består av hembesök, och genom att ingen av dem arbetar full tid. Efter tillbyggnaden har nu båda var sitt behandlingsrum vilket ger möjlighet till större flexibilitet i planeringen.

Annons

Bakom de små behandlingsrummen finns steriliseringsutrustningen för arbetsverktygen. Hygienen är viktig.

Friheten att själv kunna lägga upp sina tider är det som båda ser som den stora fördelen med jobbet.

"För barnen är det fantastiskt. Jag slipper dra upp dem jättetidigt på morgonen, och kan jobba lite på kvällen i stället, säger Karin.

Fast friheten är inte alltid något positivt, menar Petra som innan hon utbildade sig till fotvårdare arbetade som kallskänka på Sturup:

– Man tror alltid att man kan styra sin tid mycket mer än man egentligen har möjlighet till i praktiken.

Karin instämmer och menar att det kan vara mycket svårt att säga nej till kunder som ringer:

– Och det gäller att lära sig att passa på att vila upp sig i perioder när det inte ringer så många kunder, i stället för att oroa sig.

Komplettering är ett annat nyckelord för att få det att fungera. Förutom fotvård erbjuder man benvaxning, och dessutom säljer man allt från fotfilar och tvålar till nagellack och stödstrumpor.

Karin har nyligen också i liten skala börjat med alternativmedicinska behandlingar, bland annat fotbad med renande egenskaper.

– Fast alternativmedicinen har jag bara börjat med för att jag själv är intresserad, det är inte något som jag direkt tjänar något på än.

Annons

Karin och Petra hör inte till de få medicinska fotvårdare som har lyckats få vårdavtal med Region Skåne, och därmed kan ta patienter på remiss till betydligt lägre taxa.

– Fast det händer att kunder fortsätter här trots att de fått remiss, trots att det blir dyrare för dem, säger Karin Kristensson. Både Karin och Petra lejer bort större delen av bokföringen till proffs.

– Jag gör en del grundläggande men lämnar bort det mesta. Jag tar hellre fler kunder i stället. Det är ju fotvård jag är expert på, inte bokföring, konstaterar Karin.

Ulrika Wangel

0411-55 79 03

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons