Annons

Ingen kontroll av äldrevården

Socialnämnden väntas avslå en motion som föreslår att personer som får jobb inom äldrevården ska visa upp att de inte är brottsligt belastade. Motionären Kent Olssons (m) förslag var att man skulle införa samma regler för personal inom äldrevården som man har när det gäller nyanställnignar inom skola och barnomsorg.
Skurup • Publicerad 16 oktober 2002

Inför nämndmötet den 22 oktober har ordförande Gertrud Ekman kommit med ett svar till Kent Olsson. Hon uttrycker där att förslaget i och för sig är bra men att hon inte ser några möjligheter rent juridiskt att uppfylla motionen. Sedan 2000 finns en lag om att de som tar anställning inom skola och barnomsorg är skyldiga att lämna utdrag ur belastningsregistret. Lagen har tillkommit för att skydda barn och ungdomar från övergrepp och kränkande behandlingar och Kent Olssons idé var att man i kommunen skulle ge de gamla samma skydd. Dessutom såg han det som en del i den kvalitetssäkring som kommunen strävar efter. Trots att socialnämnden är positiv till förslaget, som man menar skulle gynna både vårdtagare och personal, ställer man sig inte bakom det. Nämnden har kontaktat Rikspolisstyrelsen där man fått beskedet att det bara är tillåtet att kontrollera belastningsregistret om det gäller en anställning som är i skola eller barnomsorg. Däremot är det inte möjligt att begära denna information om anställningen avser äldrevård eller sjukvård. Enligt kommunens jurist Bengt Hagberg skulle detta kräva att man begärde en särskild kontrollag för området. Motionen väntas därför avslås vid nämndens möte nästa tisdag.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons