”Inget beslut baserat på illvilja”
– Det här är inget beslut baserat på illvilja, utan det finns en klar tanke bakom. Vi tycker helt enkelt inte att gångstigen är speciellt lämplig att använda, säger Ingmar Thorén, projektchef på Skurups kommun.
Området kallat Prästajorden såg dagens ljus på 60-talet. Enligt Ingmar Thorén planerades då enbart gator, hus och grönområden. Några gång- och cykelvägar existerade inte.
– Däremot valde man att lämna markremsor mellan flera av husen. Här växte det med tiden fram gångstråk härs och tvärs, likt den vid Annegatan, säger han.
Då invånarna själv börjat nyttja stigen hårdgjordes marken med betongplattor för att underlätta underhållet. Men med årens lopp har häckarna intill blivit stora och ytorna krympt, samtidigt som nya gångbanor anlagts och kraven på säkerhet ökat.
Två flugor
– Man kan säga att de här gamla gångarna har överlevt sig själva. De är för smala för oss att snöröja och sköta. Dessutom är sådana trånga passager utan belysning inte bra ur säkerhetssynpunkt, säger Ingmar Thorén.
När så Kasab i somras behövde gräva upp marken såg kommunen en chans att slå två flugor i en smäll. De fick ta sig fram längs sträckan om de i gengäld tog bort plattorna och ersatte med gräsfrö, allt för att sakta låta gångstigen försvinna.
– Det finns ju ändå tre nybyggda gångbanor alldeles i närheten. Där får barnen kanske 140 meter längre till skolan, men i gengäld är de betydligt säkrare, säger Ingmar Thorén.
Hastigt
Att grannarna inte är nöjda kan han i och för sig ändå förstå.
– Med facit i hand borde vi ha gått ut med mer information till de boende i området. Men grävarbetet dök upp väldigt hastigt och det krävde snabba beslut. Dock tycker jag att vi varit bra på att svara och förklara för dem som hört av sig, säger han och påminner också om att alla som vill trots allt får fortsätta gå längs sträckan.
– Det kan vi ju inte förhindra. Men det bästa vore naturligtvis om gräset fick en chans att växa upp först.