Inte olagligt att polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder ändrad
Det är nu två veckor sedan beslutet om att polisanmäla 17 ungdomar som fått sin ålder ändrad av Migrationsverket röstades igenom i myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg i Skurups kommun. De unga polisanmäldes då för grovt bidragsbrott.
Beslutet fattades efter att en motion från SD, om att polisanmäla ensamkommande som anses ha ljugit om sin ålder, röstades igenom i kommunfullmäktige i höstas.
Dagarna därefter polisanmälde i sin tur Lena Axelsson (S) de tre politiker i myndighetsnämnden som ställde sig bakom polisanmälningarna.
YA har tidigare skrivit om att två av ungdomarna, båda födda 1999, överklagat polisanmälan till förvaltningsrätten. Nu har dom fallit i ärendet.
De båda ungdomarna anser inte att de ljugit om sin ålder utan står fast vid att den ålder de angett när de sökte asyl är korrekt. De har försökt styrka sin ålder genom intyg och medicinska åldersbedömningar, men båda två fick sin ålder uppskriven till 16 år.
Enligt de bådas yrkande påverkar inte Migrationsverkets beslut om att ändra deras ålder kommunens skyldigheter. Det framgår heller inte vilka bidrag som de skulle ha fått genom de påstådd ålderslögnerna.
Förvaltningsrätten har prövat överklagandena enligt kommunallagen och där kan endast beslutets laglighet och inte dess lämplighet prövas. Dessutom omfattar prövningen endast om beslutet ska upphävas eller inte.
Ett kommunalt beslut ska enligt kommunallagen upphävas om det inte kommit till på ett lagligt sätt, inte rör kommunala angelägenheter, om organet som fattat beslutet inte hade rätt att göra det eller om beslutet strider mot en lag eller annan författning.
Eftersom de båda ungdomarna inte kunnat framföra några omständigheter som nämns ovan avslår Förvaltningsrätten båda överklagandena.