Annons

Janstorps AIF firade 60 år av fotboll och gemenskap

Skurup • Publicerad 23 maj 2005
Per Hansson, Bertil Axelsson, Stefan Håkansson, Jörgen Harmby, Lars-Åke Johansson, Peter Helmuthsson och Håkan Persson visade att gammal är äldst -80 talets stjärnor slog 90-talets i en av jippomatcherna när Janstorps AIF firade 60-årsjubileum. BILD: BASS NILSSON
Per Hansson, Bertil Axelsson, Stefan Håkansson, Jörgen Harmby, Lars-Åke Johansson, Peter Helmuthsson och Håkan Persson visade att gammal är äldst -80 talets stjärnor slog 90-talets i en av jippomatcherna när Janstorps AIF firade 60-årsjubileum. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Ihelgen firade klubben 60-års-jubileum, med hundratals spelare, tränare, barn, ungdomar, föräldrar och supporters.

Och det var en livaktig klubb som jubilerade.

Annons

– Just nu har vi ett uppsving, konstaterar Klas Lööw, ordförande sedan fem år.

– Alltfler ungdomar kommer till oss, och vi har inte heller haft problem att hitta ledare. På tjejsidan har vi ökat allra mest, där har vi till och med gått om killarna med 80 aktiva tjejer och ett lag i fyran och ett i femman.

Målsättningen för klubben är nu att få upp herrlaget till sexan och hålla kvar damerna i fyran.

Dam- och knattefotboll är förstås nya inslag sedan starten 1945, men mycket annat har också förändrats. Efter två år på Skönabäck flyttades fotbollsplanen till Janstorp, och efter några år längre söderut las den på sin nuvarande plats och fick namnet Kämpvallen.

– Det var skolläraren iJanstorp som döpte den, minns Börje Andersson, som var med och bildade klubben.

För ett tiotal år sedan tog Janstorps AIF själv över driften av anläggningen. – Vi hyr den av kommunen och med vissa investeringsbidrag från kommunen sköter vi den helt själva. Och det känns roligare att jobba när man gör det åt sig själv, säger Klas Lööw.

Nyligen har planen flyttats och man har byggt nya avbytarbås. Nästa investering är att sätta upp belysning vid planen.

– Hittills har vi inte kunnat spela några matcher när det är mörkt.Nu ska vi försöka köra lite kvällsmatcher, förklarar Klas Lööw. Klubben har också satsat på att bygga in serveringsläktaren.

– Det blev väldigt bra. Nu kan man sitta här i alla väder, och ofta stannar föräldrarna kvar här medan barnen tränar. Det är bra för gemenskapen, säger Klas Lööw.

Det han önskar sig nu är en gång- och cykelväg från Skurup, så att barnen och ungdomarna kan få en säker väg till träningen. Många bor nämligen i Skurup.

Annons

60-årsjubileet firades med jippomatcher där spelare i olika åldrar möttes i kortare matcher: 80-, 90- och 2000-talets spelare utmanade varandra.Därefter möttes dam- och old girllaget.

På kvällen firade 150 personer Janstorps 60-årsdag med fest påSlimminge bygdegård.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SKURUP Andra världskriget hade precis tagit slut och landsbygdens unga män kunde resa hem från sina krigsplaceringar. På Skönabäcks gods utanför Skur
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons