Annons

Jeanette samlar fakta för ny plan

Skurup • Publicerad 17 maj 2005
I det underlag till översiktsplanen som Jeanette Petersen arbetar fram ligger kartorna i direkt anslutning till texterna istället för i en separat bilaga. Om det blir så i den färdiga översiktsplanen är dock inte bestämt än. Bild: Thorsten Persson
I det underlag till översiktsplanen som Jeanette Petersen arbetar fram ligger kartorna i direkt anslutning till texterna istället för i en separat bilaga. Om det blir så i den färdiga översiktsplanen är dock inte bestämt än. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Var kan man bygga nya hus runtom i Skurups kommun? Hur vill de folkvalda att kommunen ska utvecklas? Och vad finns det för direktiv från högre ort att ta hänsyn till?

Sådana frågor sysslar Jeanette Petersen med varje dag. Sedan förra hösten och året ut är hon projektanställd för att ta fram underlag till Skurups kommuns nya översiktsplan.

Annons

– Den gamla planen är från 1992 och sedan dess har både samhället och tekniken förändrats. Karttekniken är ett exempel, säger Jeanette som förutom projektanställningen också gör sitt examensarbete i samarbete med kommunen. Tillsammans med stadsarkitekt Robert Werner ser hon över den nuvarande översiktsplanen, uppdaterar och ändrar, och tar fram de olika fakta som behövs för att politikerna ska kunna besluta om kommunens framtida inriktning när det gäller fysisk planering.

Under våren har hon gått igenom bebyggelsestruktur samt kommunikationer. Kvar finns bland annat natur- och kulturmiljö, näringsliv, och den tekniska försörjningen.

Politikerna i beredningen för tillväxt och utveckling får ta del av underlaget efter hand som det tas fram. I vissa fall får också kommunfullmäktige ta ställning till underlaget.

– Vi presenterar förslagen för politikerna efterhand, så att de inte ska behöva ta ställning till en enda jättetjock lunta, säger Jeanette. Historik ingår också i en översiktsplan och Jeanette har lärt sig mycket om Skurup under arbetets gång.

– Vad jag tycker är väldigt roligt med just Skurup är att här finns så många olika värden och intressen på en liten yta, samtidigt som det också finns ett stort tryck när det gäller expansion och nybyggen. Det är en utmaning för en planerare.

Ulrika Wangel

0411-55 79 03

Ulrika.wangel@allehandasyd.se

Skurup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons