Johannamuseet har tåg på spåret

Små tåg, stora tåg och tåg i storlek någonstans mitt emellan. Sommarens huvudnummer på Johannamuseet i Skurup är modelljärnvägar och tåg med olika åldrar och i olika storlekar.
Skurup • Publicerad 30 april 2013
Besökarna på Johanna museet har den här sommaren också en möjlighet att köpa en gångbiljett mellan Skurup och Rydsgård. När det begav sig en gång för länge sedan gav biljetten innehavaren rätt att gå på spåret från Skurup till Rydsgård – efter att tåget passerat.
Besökarna på Johanna museet har den här sommaren också en möjlighet att köpa en gångbiljett mellan Skurup och Rydsgård. När det begav sig en gång för länge sedan gav biljetten innehavaren rätt att gå på spåret från Skurup till Rydsgård – efter att tåget passerat.Foto: 
Modeller föreställande bland annat Maria kyrkan i Ystad och kvarter 1 i Malmö är detaljrika och gjorda i papp av föreningens egna medlemmar.
Modeller föreställande bland annat Maria kyrkan i Ystad och kvarter 1 i Malmö är detaljrika och gjorda i papp av föreningens egna medlemmar.Foto: 
Om man inte räknar med den dressin som ska sättas samman är detta det största modelloket i samling. Självklart har tågutställningen också en egen stins – här i form av Sten Hultén.
Om man inte räknar med den dressin som ska sättas samman är detta det största modelloket i samling. Självklart har tågutställningen också en egen stins – här i form av Sten Hultén.Foto: Sprisse Nilsson
Den 1 maj slår Johanna museet upp dörrarna till utställning om tåg och modelljärnvägar.
Den 1 maj slår Johanna museet upp dörrarna till utställning om tåg och modelljärnvägar.Foto: 
En modell av en rälsbuss. De dieseldrivna tågsättet var i skala 1:1 föregångarna till dagens lilafärgade pågatåg i Skåne.
En modell av en rälsbuss. De dieseldrivna tågsättet var i skala 1:1 föregångarna till dagens lilafärgade pågatåg i Skåne.Foto: 

-Vi firar ju 30 år i år också. Det firar vi med en jubileumsutställning om modeller och modelljärnvägar. För invigningen står Janne Loffe Carlsson. Han har ett stort intresse för modelljärnvägar och tåg, säger Lars-Eric Sjöberg, en av eldsjälarna på museet.

Sjöberg menar att det kändes ganska naturligt för Intresseföreningen Johannamuseets vänner eftersom man redan hade en hel del av det material som krävs för att anordna en utställning med modelltåg i centrum. Ett halvdussin av järnvägsmodellerna har dock lånats in från privata samlare och från modelljärnvägsföreningar i Skåne.

-Det har nästa blivit mer än vad vi räknade med från början, säger han.

För all dem som lekte med Märklin och Fleishman som barn och som i vissa fall fortsatt som vuxna är säsongen på Johannamuseet ett veritabelt eldorado. Tåg från 1:220 till skala 1:2,5 finns att beskåda från den 1 maj när invigningen av årets utställning formellt förrättas av Loffe Carlsson.

-Vi kommer också att visa film, med benäget tillstånd av Hans Alfredsson och SF, blir det avsnitt ur Hasse och Tages filmer där olika saker från Johannamuseets samlingar finns med, säger Sjöberg.

Vänner till museet har bland annat skurit ut pappmodeller av Mariakyrkan i Ystad. Malmös kvarter 1 i närheten av centralstationen finns också med bland pappmodellerna. Modellerna har förvarats på museets vind, men plockas nu fram från ur gömslena för att vara med i järnvägsutställningen.

-Titta här på Grand hotell. Alla spröjsarna är utskurna ur papp. Vilket jobb, säger Mats Winqvist, också han en av museets eldsjälar och pekar på det lilla huset.

För alla dem som besöker museet under sommaren finns det också möjlighet att köpa en så kallad gångbiljett på sträckan Skurup-Rydsgård. En företeelse som verkar närmast absurd för 2000-tals människan. Inköp av en gångbiljett gav innehavaren rätt att gå motsvarande sträcka, på järnvägsspåret, efter att tåget passerat.

Jubileumsåret på Johanna museet är dock packat med händelser. Den 7 maj dyker Bo Hagström, känd från tv-programmet Solens mat upp, och det blir italienska smårätter till tonerna av italiensk musik.

I mitten av juli är det återigen dags för alla älskare av amerikanska bilar från 50-60-talet. En del veteranbilar lär, tillsammans med en hög ryska motorcyklar, dyka upp på museet också i år. I september ger Amiralen storband två konserter på museet och i slutet av månaden öppnar också en dockskåpsmässa. Höstmånaden oktober piggas upp med operett & Wienerkonsert.

Carl Johan Engvall
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.