John Kandell visar okänd sida i Hylteberga

Med start i dag föräras han en utställning på Hylteberga galleri i Skurup. Förutom möbler visas också ett 50-tal akvareller.
Skurup • Publicerad 5 april 2002
Foto: 

De har galleristen Gert-Åke Johansson varit och hämtat hos Ulla Kandell, änka till John Kandell. - Det visade sig att det fanns låda efter låda med akvareller. Trots att han målade hela livet så har tavlorna bara ställts ut två gånger. På Thielska galleriet och på Färg & Form i Stockholm, berättar Gert-Åke Johansson. Målningarna består av såväl abstrakta motiv som naturlandskap i skiftande färger. Blått i olika nyanser går igen på flera av verken. Av alla möbler som John Kandell formgav tror Gert-Åke Johansson att stolen Camilla är den som är mest bekant för allmänheten. En liten stol på tre ben och som är så skuren i kanten att den lätt kan ställas ihop med annan stol och till slut bilda en ring. På utställningen finns också ett speciellt skåp som Gert-Åke Johansson, med Ulla Kandells tillstånd, låtit tillverka nya exemplar av. - Jag kallar det för ett lönnskåp eftersom det är gjort av lönnträ. Skåpen ska tillverkas av Ranies snickeri i Villie och kommer också att finnas till försäljning i ett fåtal exemplar. I samband med dagens vernissage kommer Karin Lund från möbelföretaget Källemo att tala om John Kandell och hans produktion. Utställningen pågår fram till den 5 maj och öppet är det lördagar och söndagar mellan klockan 13 och 17.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.