Annons

Jordtillverkning i Villie får klartecken

Nu är det klart att jordtillverkningen på Svenshögs gård norr om Rydsgård kan starta. Trots protester från grannarna har länsstyrelsen gett tillstånd till Ragn-Sells Agro AB att tillverka jord av slam från reningsverk.
Skurup • Publicerad 6 mars 2003

Grannarna har framför allt varit oroliga för att anläggningen, som ska kunna ta emot 20 000 ton slam om året, kommer att ge upphov till dålig lukt. Det har även funnits farhågor om att transporterna till och från gården kan orsaka buller. I ett flertal skrivelser har de uppmärksammat länsstyrelsen på att luktproblem kan uppstå och bland annat krävt att det ska finnas en tidsgräns för hur snabbt Ragn-Sells måste agera vid luktproblem. Någon sådan gräns finns inte med i länsstyrelsens slutgiltiga beslut. Redan för en månad sedan kom man med ett förslag till skrivning som innehöll detaljerade krav för hur verksamheten ska skötas och kraven från detta förslag står nu kvar. - Jag har inte sett beslutet ännu men om det är så att de inte ändrat sig när det gäller eventuella luktproblem ska vi kanske gå vidare med det här, säger Sven-Erik Hansson på Williegården som ligger nära den planerade anläggningen. De krav som länsstyrelsen ställer är bland annat att endast rötat, det vill säga fast, slam används och att det dessutom ska blandas med torv och sand så fort det kommer till anläggningen. Slam med onormal lukt får inte användas och om det uppstår dålig lukt kräver länsstyrelsen att verksamheten vidtar åtgärder. Mattias Hellström, driftområdeschef i södra Sverige för Ragn-Sells, tycker att kraven som ställs på dem är mycket höga och han tror inte att jordtillverkningen kommer att orsaka någon dålig lukt. - Tekniken som används är 20 år gammal och har fungerat bra på andra ställen. Vi har själva anläggningar med liknande verksamhet, bland annat i Lund, där man inte haft luktproblem. Även kommunens hälsoskyddschef Tommy Samuelsson är nöjd med länsstyrelsens beslut. - Jag tycker att de har tagit hänsyn till de synpunkter som kommunen kommit in med tidigare. Tommy Samuelsson betonar att kommunen dock inte kommer att ha tillsynen om jordtillverkningen utan att detta ligga på länsstyrelsen. Enligt Mattias Hellström räknar företaget under våren med att projektera och uppföra själva jordtillverkningsanläggningen på Svenshögs gård. En asfaltsplan stor som två fotbollsplaner ska byggas och runt den ska man anlägga en damm för lakvatten. Tidigast i höst kommer sedan själva verksamheten att komma igång. - Vi räknar med att mjukstarta till hösten med en mindre mängd slam. Sedan utökas verksamheten efter hand, säger Mattias Hellström. Kapaciteten på 20 000 ton slam om året innebär att företaget kommer att kunna ta hand om 20 procent av allt slam från reningsverken i Skåne. Jorden som tillverkas kommer i första hand att användas vid anläggandet av golfbanor då det går åt stora jordmassor. I höst räknar Mattias Hellström med att bjuda in allmänheten till ett informationsmöte och också visa upp hur man kommer att arbeta på anläggningen. Tillståndet för jordtillverkning gäller fram till den 30 april 2008 och kan överklagas till miljödomstolen.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons