GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Journalistelever tar sitt examensjobb till krogen

När Skurups folkhögskolas journalistelever i år presenterar sitt examensarbete är det på ett helt nytt sätt. De gör krogshow av sin journalistik.
Skurup • Publicerad 30 maj 2018
Sofia Ekhem och Hedvig Wrede leder den journalistiska krogshowen Klimathelvetet.
Sofia Ekhem och Hedvig Wrede leder den journalistiska krogshowen Klimathelvetet.Foto: Carl Johan Engvall

De traditionella vägarna för att nå ut med journalistik går via tidningar, radio, tv och webb. För Skurups folkhögskola är det inte tillräckligt när de vill sprida sitt arbete om vår tids ödesfråga: klimatet.

–  Journalistiken måste hitta nya former. Det är något som vi jobbar mycket med, säger journalistläraren Maja Ljung.

Ludvig Idoffsson tillåter sig att bli personlig på scen när han berättar om arbetet med att klimatsäkra Falsterbonäset. Han blandar sina egna minnen med ljudklipp som han har spelat in med experter och drabbade.
Ludvig Idoffsson tillåter sig att bli personlig på scen när han berättar om arbetet med att klimatsäkra Falsterbonäset. Han blandar sina egna minnen med ljudklipp som han har spelat in med experter och drabbade.

Till grund för krogshowen ligger dock ett mer traditionellt journalistiskt arbete.

– Vi har grävt, intervjuat, filmat, spelat in ljud och skapat en sajt. Ur det materialet lyfter vi upp pärlorna och hittar en ny presentationsform för på scenen, säger Stina Zinsmeister som jobbar med sajten klimathelvetet.se.

Det var lärarna på utbildningen som gav förutsättningarna för årets examensarbete. Därefter har eleverna på egen hand skapat allt innehåll.

”Så här högt upp kommer vattennivån att vara i framtiden när havsnivån stiger”. Eva Sonesson levererar en klimatrapport.
”Så här högt upp kommer vattennivån att vara i framtiden när havsnivån stiger”. Eva Sonesson levererar en klimatrapport.Foto: Carl Johan Engvall

Sofia Ekhem är projektledare och en av showens konferencierer.

– Det är viktigt att vi skapar ett mervärde på scenen. Det ska inte bara vara en presentation. Vi vill tänja på gränserna.

Arbetssättet har onekligen ställt eleverna inför nya utmaningar.

– Vi har ju själva fått uppfinna den här journalistiken. Det finns inget att efterlikna. Samtidigt har det varit oerhört kreativt.

Är det här framtidens journalistik?

– Delvis. Det är mycket prat om den tekniska utvecklingen, men vi ser också att det finns ett behov av en annan typ av journalistik som är närmare och mer direkt. Vi upplever att det här blir ärligare. Det här är inte journalistik som når fram efter en massa delningar på nätet, säger Sofia Ekhem.

I showen som spelas på Moriskan i Malmö på torsdag klockan 21 samarbetar journalisteleverna med elever från rocklinjen.

Journalisteleverna får hjälp av rockeleverna.
Journalisteleverna får hjälp av rockeleverna.Foto: Carl Johan Engvall
Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.