Judo för stora och små

När Wemmenhögs budoförening bjuder in till träning är det viktigt att alla ska kunna vara med.
Skurup • Publicerad 26 september 2014
Foto: Foto: Mark Hanlon
Nybörjarjudo. Mira Warell, Sabina Nilsson, Kevin Edqvist, Noah Waller, Linus Arnmark, Rasmus Uttke och deras träningskompisar i nybörjarjudon lyssnar på tränaren Gunilla Svensson. Kim Ottosson med sonen Jesper Karlsson ska under en minut hålla de tunga tamparna i rörelse. Joakim Zander är ordförande i Wemmenhögs budoförening och håller i kvällens träning. Annika Roos hänger på.
Nybörjarjudo. Mira Warell, Sabina Nilsson, Kevin Edqvist, Noah Waller, Linus Arnmark, Rasmus Uttke och deras träningskompisar i nybörjarjudon lyssnar på tränaren Gunilla Svensson. Kim Ottosson med sonen Jesper Karlsson ska under en minut hålla de tunga tamparna i rörelse. Joakim Zander är ordförande i Wemmenhögs budoförening och håller i kvällens träning. Annika Roos hänger på.Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: Foto: Mark Hanlon
Far och dotter, Per och Anna-Linnea Ottosson, försöker att både hålla balansen och kasta en boll mellan sig.
Far och dotter, Per och Anna-Linnea Ottosson, försöker att både hålla balansen och kasta en boll mellan sig.Foto: Foto: Mark Hanlon

–Vi vill vara klubben för hela familjen. Vi har satsat väldigt mycket på att bli det, säger klubbens ord-förande Joakim Zander.

När YA besöker Skurups idrottshall är det först nybörjarjudo på schemat. Ett tiotal barn i sex- till åttaårsåldern får lära sig grunderna i den japanska kampsporten inklusive de japanska uttrycken för olika saker. Ett av de första uttrycken som de får lära sig är ”ma-itta”.

– Om någon säger ”ma-itta” så ska kompisen släppa sitt grepp med en gång. Man kan också klappa tre gånger i mattan, säger barnens tränare Gunilla Svensson.

Växlar mellan momenten

Träningen består av lekar, smidighetsövningar och olika grepp. Barnen växlar glatt mellan de olika momenten.

– Det är jättekul. Man får brottas och leka, säger Kevin Edqvist.

– Jag tycker att det är roligast när man får gå in med höften och slänga sin kompis i mattan, säger Noah Waller.

Lite avsides vid väggen sitter en rad föräldrar som följer träningen.

– Det här är perfekt träning för barnen. De lär sig respekt för sig själva och för andra. Det är en väldigt bra träning. Jag tror inte att det finns en enda muskel som inte har använts efter ett sådant här pass. Visst kan det bli en eller annan tår ibland, men det är bara att bita ihop, säger Morgan Arnmark som följer sonen Linus träning.

Judolekis

Wemmenhögs budoförening har 250 medlemmar. Träningen i judo börjar med judolekis för fyraåringar och sen finns det grupper för alla åldrar och nivåer upp till veteraner.

– Nästa vecka har vi en medlem, Robert Larsson, som ska tävla i veteran-VM, säger Joakim Zander.

Klubben har flera gånger uppmärksammats för sin verksamhet. De har till exempel nominerats till årets ungdomsförening i den lokala idrottsgalan Stora idrottsdagen. Joakim Zander har också nominerats till årets eldsjäl.

– Flaggskeppet i verksamheten är vårt läger under trettonhelgen. Vi lockar hit världsstjärnor på VM- och OS-nivå och 300–400 aktiva från hela Norden och Tyskland. Vi håller på att skapa judons motsvarighet till Gothia cup här i Skurup, säger Joakim Zander.

Efter barnens träning ikläder sig Joakim Zander träningsrollen. Nu är det stationsträning som står på schemat. Per Ottosson tränar tillsammans med sin dotter Anna-Linnea.

– Jag har nyligen opererat axeln och kan inte träna judo med kast. Den här träningen är perfekt och alla kan vara med efter egen förmåga.

Maria Sällberg
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.