Kafé sätter fart på Hörte

Nu börjar Hörte hamnförenings idoga arbete ge resultat. I helgen öppnade ett kafé i hamnen som kan bli ett givet utflyktsmål.
Skurup • Publicerad 14 april 2014
Agneta och Pelle Björk, Carina Björk Gillberga, Christoffer och Nina Rawshani trivs i vårsolen.
Agneta och Pelle Björk, Carina Björk Gillberga, Christoffer och Nina Rawshani trivs i vårsolen.Foto: Foto: Mark Hanlon
Martin Sjöstrand öppnar kafé och krog i Hörte hamn tillsammans med sambon Emma Andersson. I bakgrunden Tomas Dahl som under invigningen bistod i köket.
Martin Sjöstrand öppnar kafé och krog i Hörte hamn tillsammans med sambon Emma Andersson. I bakgrunden Tomas Dahl som under invigningen bistod i köket.Foto: Foto: Mark Hanlon
Hörte hamn har muddrats lagom till kaféinvigningen.
Hörte hamn har muddrats lagom till kaféinvigningen.Foto: Foto: Mark Hanlon

Martin Sjöstrand och Emma Andersson har bara haft öppet sitt kafé en timme men det sitter redan ett stort sällskap utanför kaféet och njuter i solen av mackor, hemmagjord marmelad och annat gott.

– Vi drev Abbekås golfklubb och kom då i kontakt med hamnföreningen, säger Martin Sjöstrand som på lördagens invigning fick hjälp av Tomas Dahl i köket medan Emma Andersson försökte få krögarparets lilla barn att sova.

Länge har hamnen i Hörte verkat lite bortglömd. Fortfarande är inte intensiteten den största med övergivna båtvrak och slumrande fiskebåtar.

Men det tycker Martin Sjöstrand har sin charm.

– Det är en hamn som inte är så tillgjord, säger han.

Plockmeny

Kafébyggnaden var ett magasin eller en lada i hamnen, sammanbyggd med ett stenhus. Efter hamnföreningens renovering har kaféet flyttat in med en plockmeny med bland annat surdegsbröd och utvalda vin- och ölsorter som skulle platsa i vilken hipsterstadsdel i någon storstad som helst.

Kaféet har haft öppet ett par veckor nu och slår sedan upp portarna igen efter midsommar.

Ibland kan lukten av ruttnande tång i hamnen Hörte uppfattas som besvärande. Men de ska man komma till rätta med genom att muddra, enligt Martin Sjöstrand. Nu ligger muddermassorna uppe på land och torkar och ska sedan forslas bort.

Cyklar ofta hit

I solen framför serveringen sitter Agneta och Pelle Björk från Abbekås tillsammans med Carina Björk Gillberga samt Nina och Christoffer Rawshani. De låter sig väl smaka.

– Vi visste att kaféet skulle öppna i dag. Det är väldigt postivt att hamnen lever upp, säger Agneta Björk.

Det tycker också Lena och Ingemar Engwall som cyklat till Hörte hemifrån Abbekås.

– Vi brukar ofta cykla hit och sitta här vid havet, säger Lena Engwall innan hon cyklar hemåt igen.

Taner Caliskan
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.