Kameror ska hindra sabotaget

Skurup • Publicerad 4 oktober 2007
Östergårdsskolans rektor Marie Eklund hoppas att helgen inbrott och stöld av en dator blir det sista efter att kameror sätts upp på skolan. BILD: FREDRIK LARSSON
Östergårdsskolans rektor Marie Eklund hoppas att helgen inbrott och stöld av en dator blir det sista efter att kameror sätts upp på skolan. BILD: FREDRIK LARSSONFoto: 

Östergårdsskolan har tröttnat på krossade fönster och lampor. Nu ansöker man om att få sätta upp kameror för att avskräckande vandalerna.

– Det har varit många små saker som till slut blir mycket pengar i längden, säger skolans rektor, Marie Eklund.

Hon berättar att det mest varit fönster som krossats, men även cyklar som saboterats, eldning i papperskorgar, klotter och väldigt mycket belysning som förstörts.

– Endast en gång under mina tre år som rektor har vi haft ett inbrott och det under helgen som gick då någon bröt sig in och stal en dator, säger hon. Övervakningens syfte är att förebygga vandaliseringen och Östergårdsskolan tillsammans med Mackleanskolan är de skolor i Skurups kommun som kommer att ha kamerorna på prov. Men Marie Eklund tror att alla skolor kommer att få kameror uppsatta efterhand.

– Det blir ju aldrig riktigt fräscht på skolan när det alltid är något som är förstört, säger hon.

Kamerorna kommer att vara igång från 18.00 till 06.00 under vardagarna samt hela dygnet under lördagar och söndagar.

Om något skulle inträffa är det Marie Eklund och ställföreträdande rektor som har tillgång till kameramaterialet som sparas i fem dygn.

– Jag kollar då om det går att identifiera personerna och lämnar då ärendet vidare till polisen.

Fredrik Larsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.