1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Känd åklagare till SD: ”Politiskt intresserad”

En av södra Sveriges mer kända åklagare, Ingvar Wennersten, går in i politiken och återfinns som kandidat sju på SD:s lista inför valet i höst.
Kände åklagaren Ingvar Wennersten engagerar sig nu som SD-politiker. Långt tillbaka var han en kort tid polis och, under tio år, ambulansförare.

Ingvar Wennersten har varit distriktsåklagare i Ystad, kammaråklagare och nu, de senaste femton, tjugo åren, specialiserad miljöåklagare.

Ett av hans större och mer kända mål har pågått i flera år, och trots att han med ålderns rätt trappar ner så har han fortfarande hand om delar av det målet.

Målet handlar i korthet om viltfångad dioxinförgiftad lax, som av Blekingefiskare ska ha smugglats till Frankrike, och bland annat uppmärksammats av SVT:s program Uppdrag granskning.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

– Jag har ytterligare ett par mål, men på det stora hela så har jag lämnat jobbet bakom mig. Men jag har svårt för att sitta stilla och jag är politiskt intresserad, så därför har jag engagerat mig, säger Ingvar Wennersten som är 68 år gammal.

Han har inte varit politiskt engagerad tidigare.

– Jobbar man på heltid som åklagare finns det inte tid för politiska uppdrag, men jag har alltid följt med i vad som händer, säger Ingvar Wennersten.

Han har som privatperson bland annat deltagit i informationsmöten om unga och droger som Skurups kommun har arrangerat, och då känt att han bör engagera sig.

– Narkotikasituationen är oerhört bekymrande! Det är utbrett och det ökar. Jag har som åklagare haft hand om väldigt många narkotikarelaterade fall, det är en fråga jag kan och där jag vill göra nytta. På informationsmötet ställde jag frågor till kommunalrådet om vad man tänker göra åt problemet, men jag var inte nöjd med svaret.

Sannolikheten att Ingvar Wennersten kommer in i fullmäktige är stor. SD har i dag 9 mandat i fullmäktige och hans namn är nummer 7 på den nya listan.

Varför just Sverigedemokraterna?

– Jag delar deras partiprogram och har haft samma syn som SD ganska länge. De andra partierna har i dag antagit de synpunkter som SD alltid har haft.

Invandringen är SD:s stora fråga?

– Ja, och alla de andra partierna står numera på samma sida som SD i den frågan. Orsaken till varför vi har hamnat där vi är nu är däremot ingenting SD kan beskyllas för. SD har varit emot den här utvecklingen hela tiden.

En annan fråga Ingvar Wennersten vill lyfta är skolan.

– Allt fler går ut utan gymnasiebehörighet. Men skolan är grunden för precis allt. Vi måste ge skolan resurser och se till så att de har ordning och reda. Andra viktiga frågor är sjukvården och äldrevården.

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Solligans rapport

Jakten på fler soltimmar fortsätter – ”Riktigt tjuvkallt”

Det ser inte ut att bli någon rekordsommar för sydkusten enligt mätningarna.

Skurup

Brand: Elden spred sig från båt till lada

Ägare startade båten inne i ladan.