Annons

"Kanske fler vågar ställa upp"

Att ta emot ensamkommande flyktingbarn i sitt hem kräver intresse, nyfikenhet och mod. Det säger paret Axelsson, en av tre familjer som svarade när Skurups kommun efterlyste familjehem.
Skurup • Publicerad 29 oktober 2010
En viktig del i att ta emot ensamkommande flyktingbarn tror Bertil och Lena Axelsson är att ha tid. Bertil jobbar skift i#Lund och Lena jobbar mycket hemifrån. Om båda hade haft ett sju till fyra-jobb hade det nog inte gått. Och att det nog är en av anledningarna till att så få har anmält sitt intresse.
En viktig del i att ta emot ensamkommande flyktingbarn tror Bertil och Lena Axelsson är att ha tid. Bertil jobbar skift i#Lund och Lena jobbar mycket hemifrån. Om båda hade haft ett sju till fyra-jobb hade det nog inte gått. Och att det nog är en av anledningarna till att så få har anmält sitt intresse.Foto: 

I våras läste Lena och Bertil Axelsson en annons i kommunens informationsblad Inblick. Den efterlyste familjer som var intresserade av att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Lena och Bertil började direkt att prata om vilka möjligheter de hade att ta emot ett barn.

– Vi började först med de praktiska detaljerna. Om vi hade ett rum som barnet kunde få och om vi hade tiden som krävs, säger Bertil Axelsson.

Annons

Först därefter frågade de sig själva om de känslomässigt klarade av det.

– Visst kan det bli känslomässigt tufft, säger Lena Axelsson.

Som att ha ett barn boende hos sig under några år för att sedan få reda på att barnet inte får stanna permanent i Sverige.

Paret har två egna barn, två pojkar på 20 och 24 år som har eller är på väg att flytta hemifrån. Men det var självklart att få höra deras åsikter i frågan. När de gav klartecken bestämde de sig för att anmäla sitt intresse.

– Även om vi är en droppe i havet, så känner vi att vi kan göra en liten skillnad i alla fall, säger Bertil Axelsson.

När de bestämde sig visste de inte hur höstens val skulle gå, visste inte att Sverigedemokraterna skulle gå så mycket framåt. Något som gör det ännu mer angeläget för dem att hjälpa till.

– Det är inga roliga strömningar i samhället just nu, säger Bertil Axelsson.

Efter anmälan har socialsekreterare varit och intervjuat dem vid tre tillfällen. Men eftersom de tidigare varit stödfamilj åt barn känner kommunen till dem.

– De vet att vi är en trygg och stark familj med ett bra socialt kontaktnät, säger Lena Axelsson.

Av de tre familjerna som sökte har en redan hoppat av och den tredje är under utredning. Men paret Axelsson hoppas att de kan inspirera fler att ställa upp.

Annons

– Om folk ser att vanliga människor som vi kan så kanske fler känner att de vågar ställa upp, säger Lena Axelsson.

De har talat igenom många detaljer. Försäkrat sig om att barnet får psykologhjälp om behov skulle finnas. Att det är en ickerökare som kommer, utan djurallergier, då de har häst, hund och katt.

Hur ser ersättningen ut?

– Hur mycket det blir vet vi faktiskt inte. Vi har sagt att det är viktigt att det går på ett ut. Vi ska inte förlora pengar på att ta emot barnet, säger Bertil Axelsson.

Lena och Bertil bor på en gård utanför Slimminge. De tror att de har mycket att erbjuda bara med naturen runt omkring. Och deras intresse i musik, fotografering och föreningsliv.

– Men det ska ju också bli väldigt spännande att få ta del av en annan kultur, säger Lena Axelsson.

Vad som nu händer vet de inte. De tror inte att de får ta emot något barn i år.

– Det får ta den tid det tar, det är bra att det görs grundligt. Men samtidigt finns det många barn som behöver kommer till familjer nu, säger Lena Axelsson.

0411-557903fredrik.höij@ystadsallehanda.se
Fredrik Höij
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons