Annons

Katarina Melvinger: Katarina Melvinger: ”Som om det är något fel med att vara äldre”

”Det där säger du bara för att du är gammal”, säger mina barn till mig och himlar med ögonen, och sedan är det som om diskussionen planar ut.
Katarina MelvingerSkicka e-post
Publicerad 23 februari 2018
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Katarina Melvinger
Katarina MelvingerFoto: Bass

För det är svårt att argumentera emot, jag ju ”gammal” utifrån deras perspektiv sett.

Andra gånger säger barnen suckande att det ser sååå töntigt och gammaldags ut när jag skriver sms. För jag skriver med pekfingret i stället för med tummarna. Precis som alla "gamlingar".

Annons

Men jag vänder mig mot att gammal har blivit något uteslutande negativt. Ett argument som yngre tar till när andra tryter. Som om det är något fel med att vara äldre. Som om bara det som är ungdomligt och går hem hos yngre generationer är värt något.

Hur kan vi ha låtit det gå så långt?

För det är ju inte bara mina barn som använder ord som gammalt och gammeldags (eller sååå 1900-tal) som argument när de tycker att något är dåligt eller trist. Det förekommer precis överallt, i alla områden och på alla nivåer i samhället.

Vi har låtit det gå så långt att det värsta som kan hända en människa i dagens utseende- och åldersfixerade värld är att hen blir gammal. Trots att det är något alla blir. Fler än någonsin tränar maniskt, eller opererar och lyfter sig i en hysterisk iver att försöka stoppa tiden.

Alla vill leva länge, men ingen vill bli gammal.

Och tro fan det. Ju äldre du är, desto mer sjunker din status.

Jag tänkte på detta när jag häromdagen läste en ärad kollegas krönika. Kollegan, mycket kompetent och trevlig, det handlar inte om det, men ung, framförde åsikten att det är dags att Sportspegeln lägger ner eftersom de yngre har lämnat.

Det är ju ändå nästan bara gamlingar över 60 som ser på programmet numera, menar kollegan. Totalt sett var 21.4 procent av tittarna av det senaste programmet över 60 år.

Kollegan resonerar som så att man ju ändå streamar matcherna live eller hittar målen på youtube, samtidigt som man på sociala medier får veta exakt vad alla experter tycker. Dessutom följer man sina lag på Instagram och får exklusiva bilder och klipp före, under och efter matchen. Och i den världen finns det ingen plats för Sportspegeln, resonerar kollegan.

Jag trodde väl aldrig att jag skulle rycka ut i försvar för ett tv-program, allra minst Sportspegeln. Men vissa kamper kräver att man ställer sig på barrikaderna igen och här måste jag protestera mot argumentet till varför programmet ska förpassas ut i arkivet.

Annons

För att tittarna har åldrats?

Varför har vi inte råd och tid med två spår samtidigt? De 21,4 procenten som njuter av programmet just nu? Räknas inte de?

Nej, till alla er som är yngre – ni vet vilka ni är – glöm inte att det finns en form av diskriminering som ALLA förr eller senare stöter på oavsett kön, hudfärg, bakgrund, funktionsnedsättning och sexuell läggning: ja, åldersdiskriminering.

Annons
Annons
Annons
Annons