Kläder till smart återvinning

På Röda Korsets lokal, Kupan i Skurup, slänger man inte gärna saker och ting. I går på förmiddagen gick därför drygt 1,3 ton insamlade kläder för återvinning i Holland.
Skurup • Publicerad 12 september 2014
”De kläder som nu går i väg är sådana som vi inte lyckats sälja här. Vi kan ju inte ha samma kläder hela tiden i butiken. Det tycker tanterna är tradigt”, säger Zaid Persson.
”De kläder som nu går i väg är sådana som vi inte lyckats sälja här. Vi kan ju inte ha samma kläder hela tiden i butiken. Det tycker tanterna är tradigt”, säger Zaid Persson.Foto: Foto: Moa Dahlin
14 kilo i säcken. Föreståndarinnan för Kupan, Zaid Persson, har koll på lastningen. Arne Persson lastar ännu en av de 14 kilo tunga plastsäckarna. Sammanlagt drygt 1,3 ton kläder och skor skickades i går iväg till Helsingborg. En lastbil med tulpaner från Amsterdam hämtar på returresan sedan upp dem för vidare transport till Holland.
14 kilo i säcken. Föreståndarinnan för Kupan, Zaid Persson, har koll på lastningen. Arne Persson lastar ännu en av de 14 kilo tunga plastsäckarna. Sammanlagt drygt 1,3 ton kläder och skor skickades i går iväg till Helsingborg. En lastbil med tulpaner från Amsterdam hämtar på returresan sedan upp dem för vidare transport till Holland.Foto: Foto: Moa Dahlin

– Det är varor som skänkts till oss. De kläder som nu går iväg är sådant som vi inte lyckats sälja här. Vi kan ju inte ha samma kläder hela tiden i butiken. Det tycker tanterna är tradigt.

– Det känns inte bra att slänga det eftersom det finns så många som behöver, säger Zaid Persson, föreståndare på Kupan i Skurup.

Fem ton kläder och skor

Det är inte första gången Rödakors-kretsen i Skurup skickar kläder till Holland för återvinning. Under de två år som man tagit tillvara textilerna har cirka fem ton kläder och skor lämnat lokalerna vid femkorset i centrala Skurup. Röda Korset i Sverige har på samma sätt återvunnit 5 000 ton kläder per år.

Gårdagens lass bestod av 95 plastsäckar på vardera 14 kilo. Röda Kors- folket använder för närvarande egna medel för att hyra både container, släpvagn och för inköp av drivmedel. Kläderna går först till Helsingborg där de lastas över i en container som senare hämtas upp av en lastbil för vidare transport till Stiftelsen KICI i Holland.

– Det är en lastbil som kör tulpaner från Amsterdam till Sverige. På tillbakavägen plockar den upp vår container hos Röda Korset i Helsingborg, förklarar Zaid Persson.

Avfall är pengar

Avfall av olika slag har utvecklats till hårdvaluta. Hela industrier har växt upp för att ta hand om och tjäna pengar på allt som slängs i framför allt den industrialiserade delen av världen.

– Att vi själva betalar kostnaderna för transporten ska det bli ändring på. Om jag inte minns fel så ska vi få fem kronor per säck kläder vi levererar. Det tycker jag är på sin plats. Pengarna ska betalas ut från vår riksorganisation, säger Zaid Persson.

Röda Korset ser också stora miljövinster med sitt arbete. Enligt siffror från hjälporganisationen förbrukar traditionell tillverkning av ett kilo bomull mellan 10 000 och 17 000 liter vatten. Dessutom går det åt ett kilo bekämpningsmedel.

Genom att svenskarna, enligt Röda Korset, i genomsnitt köper 15 kilo kläder per person årligen samtidigt som vi kastar åtta kilo varje år blir det en hel del kläder att återvinna för organisationen.

Att skänka kläderna till behövande har visat sig vara problematiskt eftersom klädstilen varierar beroende på kulturella skillnader hos mottagarna. De pengar som kommer in till Röda Korset efter försäljningen av kläderna är däremot ofta mer välkomna än klädesplaggen.

Sedan flytten till femkorset har verksamheten i Kupan fått ett lyft. Omsättningen har fördubblats och landar nu på cirka 200 000 kronor per år. Det har också inneburit att Röda Korset skänkt kläder och husgeråd till de flyktingar som kommit till Skurup under senare tid.

– De har ju ingenting med sig när de kommer. Det blev till stor glädje både för dem och för oss, säger Zaid Persson.

Maria Sällberg
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.