Annons

Klart för ny utredning om äldreboende

Det blir en ny utredning om hur kommunens äldreboende ska se ut i framtiden. Kommunfullmäktige beslöt i kväll att avsätta 100 000 kronor till ändamålet.
Skurup • Publicerad 31 mars 2003

Frågan som ska utredas är var ökningen av antalet platser ska ske. Från början var tanken att bygga nytt i kvarteret Anna men det ska nu ställas i relation till möjligheten att skapa ett äldreboende i Skivarp samtidigt som antingen Lillgården eller Flintebro byggs till. Kvällens debatt kom dock i relativt liten utsträckning att handla om kvarteret Anna. I stället sköts fokus över på de andra bitarna som hänger samman med ett eventuellt nybygge. Det gäller ombyggnaden av Bruksgården i Rydsgård, vilket är ett måste för att undgå böter från arbetsmiljöinspektionen, och boende för personer med funktionshinder. Det senare var ursprungligen tänkt att förläggas till nuvarande äldreboendet Gladan på Fiskaregatan. Socialdemokraterna och miljöpartiet vidhöll att det bästa är att börja bygga i kvarteret Anna så fort som möjligt men de fick mothugg av såväl kommunens väl som folkpartiet och moderaterna. Marika Olsson och Tommy Tränefors (kv) efterlyste båda en prislapp för bygget i kvarteret Anna. Inget pris per kvadratmeter, som var det svaret Gertrud Ekman (s) gav, utan en totalsumma för dels själva byggandet, dels driften. Gunnel Aidemark (fp) uppehöll sig kring boendet för funktionshindrade. Hon påpekade att det vore bättre om det låg på Östergård i stället för i Gladans lokaler eftersom de boende då kunde få närhet till Östergårdsskolan där de kan hjälpa till med olika sysslor. Såväl Erik Renfors (s) som Björn Kihlgren (spi) tog upp situationen på Bruksgården. Erik Renfors undrade vad som nu händer med arbetet att rita om äldreboendet som en arkitekt redan inlett. - Så länge det inte blir ett beslut i frågan utan bara ännu en ny utredning så är det omöjligt för arkitekten att fullfölja sitt jobb. Vi kan ju inte berätta för honom hur många rum där ska finnas så länge vi inte vet hur platserna ska fördelas. Björn Kihlgren tyckte att kommunen borde se om de finns andra tomter än kvarteret Anna som kan komma i fråga för ett nybygge. - Det måste finnas tomter där marknadspriset är lägre. Dyrare än i Anna kan det väl knappast bli. Det konkreta förslaget att skapa ett äldreboende i Skivarp hamnade i stort sett helt utanför debatten. Gertrud Ekman påpekade dock att det inte är säkert att alla äldre som bor i Skivarp hamnar just där. - Det förutsätter att det finns en plats ledig när behovet uppkommer. Och det är inte alls säkert att det finns. I den omröstning som genomfördes var förutom socialdemokraterna och miljöpartiet även Sverigedemokraterna och Eva Hamzi (v) emot ett fortsatt utredande.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons