Annons

Klart med bidrag till Näsbyholmssjön

Skurup • Publicerad 31 maj 2005
Nu kan utvecklingen i Näsbyholmssjön följas för statliga och regionala pengar. Bild: Ulrika Wangel
Nu kan utvecklingen i Näsbyholmssjön följas för statliga och regionala pengar. Bild: Ulrika WangelFoto: 

Ett omfattande uppföljningsprogram för Näsbyholmssjön kan genomföras utan att kommunen behöver gå in med finansiering. Det står klart efter att kommunen nu fått positivt besked om de sökta bidragen från både Region Skåne och länsstyrelsen.

Sedan Näsbyholmssjön färdigställdes förra året har kommunen tagit regelbundna vattenprover på det vatten som rinner ut från sjön, men någon mer omfattande uppföljning har kommunen inte haft möjlighet att genomföra.

Annons

Genom att Skurups kommun nu beviljas sammanlagt 256000 kronor i bidrag får man möjlighet att låta göra en mer omfattande uppföljning av tillståndet i och kring sjön.

– Det handlar bland annat om inventering av bottenfaunan, provfiske för att se hur fiskbeståndet är, och uppföljning av fågellivets utveckling, säger kommunens miljöchef Tommy Samuelsson.

Kommunen har nu fått 128000 kronor från Region Skånes Miljövårdsfond, och lika mycket har beviljats av länsstyrelsen i så kallade NIP-pengar, enligt det statliga naturvårdsinvesteringsprogrammet. Undersökningen ska göras vid två tillfällen, 2005 och 2007. En konsultfirma kommer få i uppdrag att utföra uppföljningen.

– Jag ska gå ut med upphandlingen inom kort, säger Tommy Samuelsson.

Någon gång under sensommaren ska inventeringen för 2005 kunna göras, tror han.

– Utifrån vad uppföljningen visar kan man sedan bedöma om det eventuellt behövs fortsatta åtgärder för att hålla sjön i skick.

Ulrika Wangel

Skurup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons