Annons

Kommunen på väg spara in 30 tjänster

SKURUP. 30 kommunalanställda kan förlora jobbet. Just nu diskuteras ett förslag som innebär sänkta personalkostnader för kommunen med 10 miljoner kronor.
Skurup • Publicerad 18 maj 2005

Samtalen har förts i budgetberedningen som arbetar med kommunens ekonomi för de kommande åren.

I dag förväntas kommunledningen med kommunchef Rolf Christersson presentera ett förslag som innebär att antalet anställda minskar.

Annons

Såväl kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) som socialdemokraternas Lasse Häggquist är kallade till mötet.

Niklas Sjöberg säger att han inte vet vad förslaget kommer att innebära men att det efter vad han förstått innehåller neddragningar inom personalen.

– Jag har begärt att få kommunens underskott omsatt i tjänster. Sedan har det förts diskussioner inom både kommunledningen och de politiska partierna.

På förslag från Niklas Sjöberg har det i budgetberedningen antagits direktiv för en utredning av verksamheterna inom Utvecklingscenter, miljökontoret och social service.

Till det senare hör bland annat ekonomiskt bistånd, Tegelgatans familjecentrum och aktivitetshuset Pomona. Så mycket som 30 tjänster kan inte lösas med naturlig avgång. Niklas Sjöberg tror att det möjligen kan bli aktuellt i några fall men påpekar att det gäller att hantera eventuella uppsägningar på ett så bra sätt som möjligt.

– Vi kommer att erbjuda dem som förlorar jobbet hjälp att hitta ny anställning.

Niklas Sjöberg säger att arbetet med att hålla kostnadsökningen nere fortsätter. Men som han ser det måste kommunen antingen effektivisera eller höja skatten. Förslaget att minska personalen får som väntat inget stöd hos de fackliga ombuden.

Ingrid Bergh-Carlsson som representerar SKTF i Skurup påpekar att organisationen redan är så slimmad som det går.

– Det finns farhågor att man vill spara in på assistentsidan. När det gäller social service är det ohållbart. Man kan också ifrågasätta hur kostnadseffektivt det är att låta personer med högre löner utföra sysslor som att kopiera och skriva adresser.

Ingrid Bergh-Carlsson tror att ytterligare neddragningar kan bli förödande för kommunen.

Annons

– Frågan är om det kan accepteras ur arbetsmiljösynpunkt. Skurup har redan en platt organisation. Moderaterna har hittills ställt sig bakom tanken att göra neddragningar. Även centern och folkpartiet har varit med även om Niklas Sjöberg poängterar att det inte förts några detaljdiskussioner.

Socialdemokraterna, vänstern, miljöpartiet och kommunens väl har sagt att de ska ta ställning först i samband med att budgeten för 2006 tas upp i kommunstyrelsen.

Matz Jönsson

0411-55 79 01

matz.jonsson@allehandasyd.se

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons