Kommunen riskerar gå 24 miljoner back

I går behandlade kommunstyrelsen en diger lista med omkring 50 ärenden. Budgetuppföljning för året och budgeten för nästa år var en del av det som diskuterades.
Skurup • Publicerad 31 maj 2012
Foto: 

Kommunstyrelsen ställde in sitt förra möte på grund av att det fanns för få ärenden att behandla. I går blev det därmed ovanligt många ärenden och kommunens ekonomi var en del av det som fick utrymme.

Kommunens ekonomichef, Birgitta Persson, redovisade hur ekonomin ser ut.

– Som det ser ut nu ligger vi minus i förhållande till budget. Enligt helårsprognosen nu, skulle årets resultat bli minus 24,4 miljoner kronor i jämförelse med ursprunglig budget som är 6,5 miljoner kronor plus.

Flera förvaltningar har haft högre kostnader än budgeterat. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Sjöberg (M) har fortfarande hopp om ett positivt resultat för året.

– Vi kommer att få in en del pengar framöver som inte finns med i budgeten, så målet är fortfarande att vi ska gå med vinst.

Fattade inga beslut

Kommunstyrelsen valde att inte fatta några beslut om åtgärder under gårdagen, eftersom förvaltningscheferna har fått uppdraget att ta fram åtgärdsförslag för att balansera underskotten som finns. Förslagen ska redovisas vid nästa kommunstyrelsemöte i augusti. I den styrande alliansens budgetförslag föreslås inga större förändringar för verksamheten och de övergripande finansiella målen för nästa år.

Det som föreslås är en riktad satsning mot individ- och omsorgsområdet. Inför budgeten 2011 gjordes en riktad satsning mot skolan, som har permanentats. Enligt förslaget ska skattenivån vara den samma nästa år och det saknas utrymme för att kompensera förväntade löneökningar. De tre särskilda målen för verksamheten som föreslås är att sjukfrånvaron ska minska jämfört med föregående år, att andelen elever i årskurs 3 som blir godkända i nationella prov ska öka och ligga över snittet i Skåne och Sverige, samt att andelen elever i årskurs 9 som uppnår gymnasiebehörighet ska öka i jämförelse med föregående år (2011 var andelen 93 procent).

S vill höja skatten

Enligt Socialdemokraternas alternativförslag ska skatten höjas med 90 öre och förvaltningarna ska få full kompensation för löneökningarna. Vidare vill de bland annat satsa mer på att öka kommunens attraktionskraft. Kommunens väls budgetförslag innehåller bland annat en satsning på ökad bemanning inom hemtjänsten, samt en sänkning av taxor och avgifter.

Taner Caliskan
Charlotte Hansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.