Kommunen saknade sjukvårdsmaterial

Men slipper kritik av Socialstyrelsen trots att patient inte kunde känna sig trygg efter dålig samordning mellan hemsjukvård och Ystads lasarett.
Skurup • Publicerad 16 april 2002

Kommunen undgår kritik från Socialstyrelsen efter en anmälan om bristande hemsjukvård. Däremot anser myndigheten att det finns skäl att internt analysera och diskutera kvaliteten på vården. Det var efter en operation vid lasarettet i Ystad i fjor som en man boende i Skurup sedan han kommit hem var i behov av hjälp av kommunens hemsjukvård sedan det tillstött komplikationer. Det handlade om att lägga om ett sår och lasarettet i Ystad sände därför med mannen omläggningsmaterial. Detta skulle dock bara räcka till hemsjukvården tog över. Då distriktssköterskan kom på sitt första besök konstaterades att kommunen inte kunde ordna fram det material som behövdes. Ett förhållande som resulterade i att mannen senare blev omlagd med en osteril kompressor. Mannens anhöriga kontaktade då lasarettet och på kvällen samma dag kom en skötare därifrån och gjorde en korrekt omläggning. Enligt mannen uppgav skötaren att det osterila förbandet "inte fick komma nära såret på grund av infektionsrisken". Det tog sedan ytterligare två dagar innan kommunens hemsjukvård fått fram det behövda materialet. Distriktssköterskan har svarat att hennes dag var "hårt uppbokad" och att hon snabbt fick prioritera bland alla meddelanden som skrivits under de tidigare dagarna. Enligt schemat skulle ytterligare en distriktssköterska arbetat den dagen men så var inte fallet. Förutom att den berörda distriktssköterskan var ensam och på nytt trädde in i tjänst efter ledighet skulle hon även hinna med att träffa personal inom hemtjänsten samt läkare. Vid en genomgång av patienterna beslöt hon att ta med den typ av omläggningsmaterial som fanns i kommunens förråd. Under besöket diskuterade distriktssköterskan med en undersköterska om möjligheten att ordna fram korrekt material. De bedömde att detta skulle kunna genomföras till dagen efter. Leveransen försenades dock och det kom att ta flera dagar innan hemsjukvården kunde erbjuda mannen den omläggning han skulle ha. Distriktssköterskan uppger till Socialstyrelsen att det inte gjorts någon vårdplanering enligt gällande rutiner av lasarettet i Ystad. En sådan planering ska alltid göras om patienten är i behov av kommunala insatser efter att ha skrivits ut från sjukhuset. Avdelningschefen på lasarettet säger att personal ringde kommunen och talade om behovet av omläggning. Någon annan hjälp ansågs inte patienten behöva varför någon vårdplanering inte kom till stånd. Socialstyrelsen konstaterar att vården ska bedrivas så att den tillgodoser patientens behov av trygghet. Något som genom bristande samordning mellan vårdenheterna inte uppnåtts i det här fallet. Myndigheten anser att distriktssköterskan handlat adekvat utifrån de förutsättningar som fanns medan kliniken vid lasarettet kritiseras för att inte ha följt de riktlinjer som finns för vården i sjukvårdsdistriktet.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.