Kommunens broschyr blev reklam

Är den folder som kommunen skickat ut inför folkomröstningen reklam? Frågan har dykt upp sedan det kommit fram att broschyren inte delats ut till alla hushåll.
Skurup • Publicerad 3 september 2002

Ett hushåll som inte fått informationen tror att det beror på att de har en lapp som undanbeder reklam på brevlådan. Kommunchef Bo Strömgren säger att avsikten varit att broschyren skulle delas ut till alla. - Självklart. Det här är ingen reklam. Lena Ek på kommunkansliet har också haft kontakt med tryckeriet som varit dem som talat med utdelaren, Posten, och de säger att beställningen gäller vad som kallas gruppförsändelse till hushåll. Christer Larsson, postchef i Skurup, har däremot en annan uppfattning. - Broschyren har distribuerats som gruppreklam. Det innebär att alla som säger ifrån att de inte vill ha reklam inte heller fått broschyren. Från kommunens sida heter det att broschyren ska distribueras på samma sätt som den lilla kommunala tidskriften Inblick som går ut till Skurups hushåll några gånger per år. Enligt uppgift ska den gå som gruppförsändelse. Men även här har Christer Larsson en avvikande uppfattning. - Det brukar skifta från gång till gång. Ibland går den som gruppförsändelse och ibland som gruppreklam. I Skurups kommun finns det bortåt 6 500 hushåll och Christer Larsson säger att mellan 250 och 300 av dessa undanber sig reklam. - Så fort någon sätter upp en sådan lapp vid brevinkastet så registreras detta. Genom kontinuerlig uppdatering vet vi därför ganska exakt hur många som inte vill ha reklam. Anledningen till att Posten registrerar uppgiften är att de ska slippa skicka ut onödigt stora mängder reklam med utdelarna. För de hushåll som händelsevis inte fått broschyren så säger Bo Strömgren att det finns överexemplar på kommunhuset. Inom kort kommer den också att finnas på Skurups kommuns hemsida på Internet. Det här är andra gången på några dagar som det uppstår diskussion kring kommunens broschyr. I slutet på förra veckan var det Airicole, som planerar vindkraftparken utanför sydkusten, som hade synpunkter på folderns innehåll.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.