Annons

Komvux säljer sig i åtta kommuner

Nu gör komvux i Skurup reklam för en del av sina utbildningar i åtta kommuner i södra Skåne. Genom utskick till arbetsförmedlingar, försäkringskassor och chefer inom vård och omsorg försöker man hitta elever till barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet.
Skurup • Publicerad 16 mars 2003

- Det här är ett sätt för oss att försöka behålla den kompetens och personal vi har byggt upp omkring de här utbildningarna. Tappar vi kompetensen nu kan det vara svårt att få tillbaka den i framtiden, säger arbetsmarknadschef och rektor för komvux Thomas Paulsson. Eftersom staten har dragit in pengarna till Kunskapslyftet räcker inte längre anslagen till att driva barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet. Intresset för att på tre terminer utbilda sig till barnskötare eller undersköterska är dock fortfarande stort eftersom de båda yrkeskategorierna är bristvara inom kommunen. Från tidigare årskullar vet man också att de flesta fått jobb direkt efter utbildningen. Om utomstående kommuner kan tänka sig att köpa utbildningsplatser av Skurup skulle det emellertid vara möjligt att ha kvar kurserna och samtidigt bereda plats även för skurupsbor. Och på komvux har telefonerna redan börjat ringa från grannkommunerna. - Vi har fått in en hel del anmälningar från andra orter men vi vet ännu inte hur benägna deras kommuner är att betala. Hittills rör det sig om ett tjugotal intresserade och Thomas Paulsson kommer att kontakta de berörda kommunerna för att se om de vill köpa platserna. Om de visar sig intresserade kan kurserna komma igång i höst eller eventuellt redan i vår. - Vi jobbar mot att kunna erbjuda flexibla utbildningar på distans. Det kan även i vissa fall var möjligt med individuell kursstart. Inriktningen mot flexibelt lärande är en viktig del av komvux policy. Tanken är att det ska gå att lägga upp en studietakt och ett schema som passar den enskilde vilket innebär att alla inte längre börjar och slutar sina kurser samtidigt. Om den nya policyn kommer att locka till köp av studieplatser är dock ännu för tidigt att säga. Thomas Paulsson vet inte vad reaktionerna på marknadsföringen är hos de andra kommunerna men han hoppas att detta är början på ett nytt arbetssätt. - Vi borde samarbeta mer mellan kommunerna när det gäller vuxenutbildning och kunna skicka elever till varandra dit kompetensen finns. Det finns mycket kvar att göra på det här området.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons