Annons

Konkurrensen om apotekskunderna hårdnar

Apoteket AB har inte gett upp kampen om apotekskunderna i kommunen. Lagom till årsskiftet öppnar företaget dörrarna i nyrenoverade lokaler på gågatan i centrala Skurup. Snett mitt emot ligger Medstops apoteket Svanen.
Skurup • Publicerad 8 september 2011
Foto: 

- Skurup är en vit fläck på kartan för oss. När vi nu fått tag i ett bra affärsläge så beslutade vi oss att öppna ett nytt apotek, säger Peter Eriksson, etableringschef på Apoteket AB.

Projekteringen av lokalerna är på gång och innebär att tobaks- och pappersaffären Drivas på gågatan krymper sina lokaler något. De båda butikerna delas av med en vägg och Apoteket AB tar över cirka 200 kvadratmeter yta för butik och lager. Med en egen ingång öppnas dörrarna sannolikt runt den 1 januari 2012.

Annons

Sedan den 1 juli 2009 har Apoteket AB inte längre monopol på att bedriva detaljhandel med läkemedel. I Skurup resulterade reformen i att Apoteket AB lade ner verksamheten och flyttade från kommunen 2010.

Verksamheten ingick i den grupp av apotek som skulle säljas ut. I stället flyttade Medstop in i Apoteks AB:s gamla lokaler på gågatan. Peter Eriksson konstaterar att utflyttningen skedde av politiska och inte affärsmässiga skäl. När nu Apoteket AB får chansen att själv välja vilka marknader man vill etablera sig på är Skurup intressant igen.

- Det är ett hypotetiskt resonemang, men hade inte avregleringen genomförts hade vi varit kvar i Skurup. Det är samma resonemang som gör att vi nu kommer tillbaka.

Medstops nya konkurrent i Skurup satsar på en butik med fullsortiment, egna varumärken och med full receptservice. Den marknadsundersökning som Apoteket AB genomfört visar att även en begränsad och mindre marknad tål ytterligare ett apotek.

- Det är jag fullständigt övertygad om, säger Eriksson.

Regeringen tog initiativ till att omreglera apoteksmarknaden för att öka tillgängligheten till läkemedel genom fler apotek med längre öppettider och bättre service. Ett annat mål med förändringen var att pressa ner läkemedelskostnaderna. Dessutom gav avregleringen dagligvaruhandeln möjlighet att sälja vissa receptfria läkemedel.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons