Annons

Konsten ställa ut inför en jury

Vitkalkade väggar och massa konst på Mästers Galleri vid Svaneholms slott. Men inte vem som helst får vara med och leka. När Skurupsbygdens Konst och hantverksförening firar 20 år är en jury på plats och väljer ut the best of the best.
Skurup • Publicerad 22 mars 2014
Kastanj liten heter detta verk. Konstnären heter Helen Sjöwie.
Kastanj liten heter detta verk. Konstnären heter Helen Sjöwie.Foto: Foto: Bass Nilsson
Lars- Göran Angelin målar helst mogna och äldre kvinnor. ”Jag vill gå bortom medias ideal av hur en kvinnokropp ska se ut.”
Lars- Göran Angelin målar helst mogna och äldre kvinnor. ”Jag vill gå bortom medias ideal av hur en kvinnokropp ska se ut.”Foto: Foto: Bass Nilsson
Susanne Persson, Olle Bredford och Stig Espe Olsen granskar och diskuterar. ”Att vara konstnär 2014 är tufft, det är viktigt att lära sig marknadsföring” säger Susanne Persson. ”Det gäller att överleva.” säger Stig Espe Olsen.
Susanne Persson, Olle Bredford och Stig Espe Olsen granskar och diskuterar. ”Att vara konstnär 2014 är tufft, det är viktigt att lära sig marknadsföring” säger Susanne Persson. ”Det gäller att överleva.” säger Stig Espe Olsen.Foto: Foto: Bass Nilsson

Smide, olja, keramik, fotokollage och smycken. Det är en mosaik av konst som står och väntar på att hängas upp på Mäster Galleris väggar.

Under fredagen fanns en tremannajury på plats som bestämde vilka som skulle med och vilka som skulle bort.

Annons

Susanne Persson, konstnär i måleri, Olle Bredford, konstkännare och Stig Espe Olsen, konstnär i olja, lyfter, känner och granskar föremålen i lokalen. Sedan småpratar de lite, vänder på en tavla och går vidare.

– Vi gör en grovsortering först. Vi är överens för det mesta, men andra rundan kan det bli mer konflikt, säger Susanne Persson.

– Vi tittar på komponering, teknik och färgsättning, säger Olle Bredford.

Kan man tävla i konst?

– Nej, säger alla tre.

– Konst är subjektiv. Det kan vara en slump en gång. Men tio gånger är ingen slump, säger Susanne Persson.

Men juryn är enig på punkten att det råder hög kvalitet bland dagens konstverk.

29 konstnärer från trakten har lämnat in sina alster för granskning och en av dem är föreningens ordförande, Lars-Göran Angelin.

– Vår konstförening fyller 20 år i år och vi vill att det ska hända saker som aldrig hänt tidigare.

– Första delen var att göra en konstkalender med tolv konstnärer i trakten. Den andra delen är detta. Vi har aldrig haft en jurybedömd utställning innan, säger han.

Annons

I dag slår galleriet upp sina portar och håller öppet till och med söndag. Och mellan klockan 11 och 15 är besökarna välkomna.

– Det är intensivt och expressivt, säger Lars- Göran Angelin och ler stort.

Maria Sällberg
Moa Skimutis
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons