Annons

Kraftig ökning av anmälda brott

Antalet anmälda brott ökar i Skurup. Jämfört med 2003 är det bara alkohol och narkotikabrotten som minskat i antal.
Skurup • Publicerad 19 januari 2005

" Vi är medvetna om att det gått uppför. Det går i vågor. De senaste åren har siffrorna gått ner, men nu är vi nästan uppe på samma topp som år 2000, säger stationsbefäl Per Hansson.

Ännu är inte antalet anmälda brott lika högt som år 2000, men ökningen är drastisk jämfört med förra året. De anmälda brotten har ökat med 31 procent på ett år. I Sverige och i Skåne län minskade däremot de anmälda brotten under 2004 jämfört med 2003. Men i Skurups kommun visar statistiken på fler anmälda brott i alla kategorier förutom alkohol och narkotikabrott.

Annons

Dessutom har ökningen varit störst under den senare delen av 2004. Att det skulle ha något samband med att polisen då varit stationerade i Ystad, vill inte Per Hansson påstå.

" Bevakningen har varit densamma. Vi har haft personer som tjänstgjort i Skurup precis som tidigare, så ett sådant samband kan jag inte se något belägg för. Det är alltid svårt att veta vad en ökning eller minskning beror på, säger han.

Polisen kommer att se över statistiken för att kunna se om det går att utlösa några mönster.

" Vi försöker lokalisera trenderna. Bland annat har vi märkt att flera brott intäffat på östra industriområdet. Det gör att vi kan sätta in bättre bevakning och andra brottsförebyggande åtgärder där, säger Per Hansson.

Ett brott som ökat kraftigt är bilbrotten. I Skurup ligger ökningen på över femtio procent medan de minskat i landet i stort.

" Senast förra helgen hade vi elva stycken i Abbekås. Just bilinbrotten har vi märkt en tydlig ökning av, säger Per Hansson.

Också antalet anmälda stölder, våldsbrott och hot, kränkning och frihetsbrott har ökat i kommunen.

" Vi får allt fler anmälningar om sms-hot. Många gånger är det ungdomar som skickat meddelandena utan att tänka sig för. Hoten bottnar inte alltid i något, säger Per Hansson.

Men han är noga med att påpeka vikten av att anmäla brott, även om det kanske inte leder till någon åtgärd.

" Det underlättar vårt arbetet och det är alltid lönt att anmäla brott. Ibland hittar vi till exempel stulna cyklar vid husrannsakan. Om vi då har en anmälan kan de komma till rätta, säger han.

Annons

Britta Samuelsson

0411-55 78 00

britta.samuelsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons